Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

DKO

Još jedna uspješna godina za Dječje kazalište Branka Mihaljevića


OSIJEK - Dječje kazalište Branka Mihaljevića i u ovoj sezoni 2014./2015. uspješno je ostvarilo sve svoje planirane aktivnosti. Prema predviđenom programu izveli smo planirane premijerne naslove, obnove, reprize, manifestacije i brojna uspješna gostovanja.

U sezoni 2014./2015. godini ansambl Dječjeg kazališta realizirao je 3 premijerne predstave, te dvije obnove, a na programu smo imali i 18 repriznih naslova iz prošlih sezona. Ukupno smo odigrali 288 predstava iz premijernog i repriznog programa, te produkcije Baletnog studija (Baletni divertissement); Dramskog studija (Kada glumim osjećam se kao ptica) i plesne igraonice "Početnice" (Pačja bara), a naš Dramski studio za srednjoškolce odradio je čak dvije produkcije, prvu s dijelom polaznika u projektu suradnje s Odsjekom za prevenciju PU Osječko-baranjske (Tko ti je kriv?) i drugu godišnju produkciju (Neposlušna F i druge zgode iz kuće i dvorišta).

Najviše su puta reprizirane predstave "Betlehemska zvijezda" (53) naša blagdanska predstava koju izvodimo uoči Božića, obnova naše uspješnice "Ah, ta današnja djeca" (48), te reprizna "Deveta ovčica" (34).  Ukupno je naše predstave u sezoni 2014. / 2015.  pogledalo 58 577 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedene su 193 predstave sa 34 643 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli smo 95 predstava, a pogledalo ih je 22 934 gledatelja.

U Kazalištu su održane i tradicionalne manifestacije Djeco, kazalište vas zove, Zimske radosti i Noć kazališta, te naš bijenalni festival 25. Susret lutakara i lutkarskih kazališta Hrvatske koji je u tri dana ponudio mnoštvo programa i ponajboljih ostvarenja hrvatskoga lutkarstva, a uz natjecateljski program održane su i zanimljive izložbe, predstavljanja i gostovanja.

Gostovali smo na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, uobičajeno naše su predstave izabrane za sve značajnije hrvatske festivale kao što su Susreti profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej, Festival Mali Marulić u Splitu, PIF u Zagrebu i Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Sezona je bila bogata i nagradama pa su tako naše predstave Deveta ovčica i Romeo i Giulietta ovjenčane brojnim nagradama na festivalima. Predstava našeg Dramskog studija Crveno burence također je zaslužila nagrade kao i kolegice Lidija Helajz i Areta Ćurković koje su primile priznanja za svoj pedagoški rad s djecom u Dramskom studiju.

Ugostili smo brojne humanitarne projekte, eminentne umjetnike i kazališta, Udruge i tvrtke s područja Osijeka i čitave Hrvatske, brojne osnovne škole koje su odlučile svoje dane obilježiti upravo u našem Kazalištu, a u našim su prostorima održani i brojni stručni skupovi.

Sredstvima Ministarstva kulture, Grada Osijeka i dijelom vlastitim sredstvima rekonstruiran je sustav grijanja, uređene su tavanske prostorije, uveden sustav video nadzora – tehničke zaštite, oličeno je gotovo cijelo Kazalište, a dvorište zgrade oslikali su studenti Umjetničke akademije.

Hvala vam što ste u protekloj sezoni pratili naš rad i radovali se našim uspjesima zajedno s nama!

Ivica Lučić, dipl. iur.
ravnateljNajnovije