Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

HPD LIPA

HPD Lipa na međunarodnom festivalu XIX. Europa Cantat u Pečuhu


OSIJEK - Premda je ljeto već prilično odmaklo, vrijedne članice i članovi Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" Osijek još uvijek su aktivni. Naime, tridesetak lipašica i lipaša danas prije podne (utorak, 28. srpnja) putuje u mađarski Pečuh, grad-prijatelj Osijeka, gdje će, kao jedini predstavnik iz istočne Hrvatske, biti dijelom hrvatske glazbene reprezentacije na 19. izdanju Europa Cantat, prestižnog i uglednog međunarodnog zborskog festivala.

Naime, više od 4200 amaterskih i profesionalnih pjevača i dirigenata glazbom će ispuniti ulice, trgove, koncertne i školske dvorane, kazališta i svetišta Pečuha, gdje se od  24. srpnja do 2. kolovoza 2015. održava Europa Cantat. Među njima, 200 glazbenika, umjetnika i ansambala čini hrvatsku glazbenu reprezentaciju koji će u okviru festivalskog programa i Dana hrvatske glazbe nastupiti u srijedu, 29. srpnja. "Prozor u Hrvatsku" kreativni je naslov programa unutar festivala Europa Cantat koji je ostvaren u suorganizaciji Hrvatskog sabora kulture i Festivala, a pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Hrvatska kuća te gradova Osijeka i Samobora. Osnovni je cilj programa prezentacija najistaknutijih amaterskih i profesionalnih hrvatskih ansambala i hrvatske glazbe, u kojem će uz "Lipu" sudjelovati i Mješoviti zbor "Josip Štolcer Slavenski" iz Čakovca, klapa "Munita" iz Zadra i ženski vokalni ansambl "Gouriena" iz Jastrebarskog. Uz njihove koncertne nastupe, bogatstvo hrvatske zborske glazbene baštine predstavit će i nekoliko profesionalnih ansambala.

Podsjetimo, "Lipa" je pozvana kao ponosna aktualna nositeljica naslova najboljeg amaterskog mješovitog pjevačkog zbora, koji je stekla u listopadu prošle godine na službenom državnom natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u Novigradu Istarskom. Lipašice i lipaši će pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach u Pečuhu boraviti tri dana (zaključno sa četvrtkom, 30. srpnja), a u srijedu, 29. srpnja, imat će dva službena nastupa: poslijepodnevni, s prijateljskim Mješovitim pjevačkim zborom Mecsek iz Pečuha na sceni Lutkarskog kazališta Bobita u Kulturnoj četvrti Zsolnay i večernji, na zajedničkom koncertu svih hrvatskih zborova na otvorenom, na pečuškom Dom Square. "Lipa" će se predstaviti izabranim kombiniranim i raznovrsnim programom u rasponu od klasičnih do modernijih i jazz skladbi, s naglaskom na hrvatske autore poput Ivana pl. Zajca, Vatroslava Lisinskog, Davora Bobića i drugih.

Inače, od 1961. godine do danas, Festival Europa Cantat svake treće godine gostuje u jednoj od europskih prijestolnica, pronoseći radost zborskog pjevanja i povezujući tisuće ljubitelja glazbe iz cijelog svijeta. Impresivan organizacijski tim od 150 članova i 300 volontera osigurava vrhunsku produkciju festivalskih programa tijekom deset dana glazbenih događanja. Suradnja s Hrvatskim saborom kulture traje od 2013. godine, u okviru koje je i ostvaren program međunarodne suradnje „Prozor u Hrvatsku“, koji će doprinijeti promoviranju i prezentiranju vrhunskih glazbenih ostvarenja i kulturne baštine Republike Hrvatske. Više informacija o programu Festivala može se pronaći na službenoj na web stranici Hrvatskog sabora kulture www.hrsk.hr ili Festivala Europa Cantat http://ecpecs2015.hu/

Za HPD "Lipa" Osijek:
Tomislav Levak, dopredsjednik i glasnogovornik
 Najnovije