Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

UMJETNOST I DIZAJN

Umjetnost u skladu s prirodom


OSIJEK - Dana 29. listopada 2015. godine u razdoblju od 10,40 do 15 sati u Donjoj galeriji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek po prvi puta održano je natjecanje u rezbarenju bundeva.

Idejna začetnica je profesorica Ivona Peko Ivanić koja je održala uvodno predavanje u kojemu je pojasnila proces rezbarenja. U samoj realizaciji projekta profesorici je pomogla kolegica Ančica Liović s grafičkog odjela, a članovi tročlanog žirija bili su profesori Željko Ašperger koji predaje Crtanje i slikanje, Drago Stojaković s kiparskog odjela te Tihomir Taborski koji predaje Povijest likovne umjetnosti. Natjecanje je bilo podijeljeno u dva dijela – prvi se dio sastojao od učeničke izrade skica na temelju zadanih povijesno-umjetničkih predložaka, a zadatak je bio tonska modelacija i redefinicija djela.

Žiri je izabrao 20 najuspješnijih i najkreativnijih rješenja koja su u drugom dijelu natjecanja prenesena na bundeve. Završetkom natjecanja, u 15 je sati otvorena izložba na kojoj su posjetitelji mogli vidjeti kako su mladi likovnjaci svoje skice uprizorili na bundevama. Prostor je zamračen, a bundeve su osvijetljene lučicama što što je rezultiralo veličanstvenim prizorom učenika.

 Za dvoje najuspješnijih učenika određene su nagrade, tako je drugo plasiranoj Mii Horvat, s njezinom  redefinicijom Van Goghova djela  „Zvjezdana noć“ uručena nagrada bona u vrijednosti od 150 kn u trgovini „Hobby art“, a prvo plasiranom Petru Martinčeviću za njegovu izvedbu Kraljevićevog  „Portret s lulom“ uručena je nagrada bona u Algoritmu u vrijednosti od 200 kuna.
 
Najbitnije je napomenuti kako su ovim natjecanjem učenici sudjelovali u hvalevrijednom interdisciplinarnom učenju na netradicionalan način. Ovim su se projektom izravno povezali predmeti poput Povijesti likovne umjetnosti, Grafičkih tehnika, Crtanja i slikanja, Plastičnog oblikovanja, Teorije oblikovanja i Ilustracije.

Ponosni smo na veliki odaziv učenika koji su sudjelovali u ovom natjecanju stoga priželjkujemo ovakav susret i iduće godine u još većem broju. Nadamo se kako će ovo natjecanje postati jednom od tradicija naše škole, a pokušat ćemo ga proširiti i uključiti sve ostale umjetničke škole u Republici Hrvatskoj.

Bundeve će nakon izložbe u našoj školi biti izložene u ugostiteljskom objektu „HIR“ kao dekoracija Noći vještica koja se tradicionalno održava u tom objektu. Zato, pozivamo vas, dođite u Caffe bar Hir u subotu, 31.listopada 2015. i pogledajte najljepše izrezbarene bundeve u gradu.Tihomir Taborski, prof.Najnovije