Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

IZLOŽBA

Dražen Brkić - All Gods Children


OSIJEK - Gornja galerija Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek po drugi puta predstavlja izložbu Dražena Brkića, velikog zaljubljenika u strip i grafiku, koji nas je prošle godine počastio svojim vizualnim pričama ispričanim kroz grafičke otiske i stripovske kadrove.

Ovoga puta Dražen nam otvara vrata svoga intimnog svijeta kroz crteže koji su mu poslužili kao idejne skice za veliki likovni projekt koji je realizirao u Vodicama. Inspiriran portretima Jurja Dalmatinca sa šibenske katedrale, Dražen se odlučio za 72 portreta kojima predstavlja bogatstvo kulturoloških različitosti koje nastanjuju ili su nastanjivale Zemlju. Od Hrvata, Eskima, Meksikanca pa do Američkog Indijanca, svi ovi portreti posjeduju određene vizualne karakteristike koje je Dražen morao reducirati na plohe kako bi se još jednom izrazio svojim uobičajenim grafičkim stilom. Dakako, ovo nije lak posao pa je autoru trebalo tri godine kako bi svoje skice realizirao na zidu automobilskog parkirališta u Vodicama.

Najzanimljiviji dio ovog vizualno-konceptualnog procesa odvijao se upravo na skicama. Ovdje pažljivo oko može iščitati mukotrpno istraživanje kojim je svaki portret pozorno promišljen kako bi mu se oduzela taman tolika količina linija i ploha da bi ga se likovno pojednostavilo, ali bez posljedica za jasnoću i prepoznatljivost.

Tihomir Taborski, prof.Najnovije