Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

OTVORENJE IZLOŽBE

Retrospktivna izložba Bojana Šumonje


OSIJEK - U Utorak, 1. prosinca 2015. godine s početkom u 20 sati, u galeriji Waldinger otvorenje je izložbe:
 
BOJAN ŠUMONJA: POSTOJANOST SLIKANJA (RETROSPEKTIVA 1990. – 2015.)

Istaknuti istarski umjetnik Bojan Šumonja izložbom Postojanost slikanja, (Retrospektiva 1990. – 2015.) u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, u srpnju ove godine obilježio je dvadesetpetogodišnjicu svog umjetničkog rada, izloživši šezdesetak slika nastalih u razdoblju od 1990. do danas. Nakon Pule izložba je, u rujnu, postavljena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, zatim, u studenom, i u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, a od 01. prosinca 2015., moći će je vidjeti i osječka publika u Gradskim galerijama Osijek, naravno, u nešto reduciranom obliku, zbog samih prostornih ograničenja galerije Waldinger.

Bojan Šumonja rođen je 29.10.1960. godine u Puli, gdje je i završio srednju umjetničku školu. Likovnu akademiju upisuje u Veneciji, (Accademia di belle arti di Venezia) gdje je diplomirao na odjelu skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. godine. Sudionik je brojnih likovnih kolonija u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dosada je izlagao na preko 200 skupnih i 90 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a predstavljao je Hrvatsku na mnogim uglednim likovnim manifestacijama u svijetu. Dobitnik je više nagrada za svoj rad.

Njegovi se radovi nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama između ostalog u Modernoj galeriji, Zagreb; Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Muzeju suvremene umjetnosti Istre, Pula, Zavičajnom muzeju Grada Rovinja, Obalnim galerijama Piran… 2007. godine u izdanju HDLU Istre tiskana mu je monografija za koju je tekst napisao Igor Zidić. Trenutno je član vijeća za likovnu umjetnost pri Ministarstvu kulture RH. Jedan je od autora Istarske kulturne strategije. Godine 2013. zajedno sa Robertom Paulettom i Teom Bičić osniva umjetničku organizaciju ROBOT i galeriju Poola u Puli.

Izložbu možete pogledati do nedjelje, 13. prosinca 2015. godine

Izvor: Galerija Waldinger
 Najnovije