Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

OTVORENJE IZLOŽBE

VII. Dani grafike


OSIJEK - Bakroreze i bakropise iz plemićkih zbirki Slavonije i Srijema moći ćete od četvrtka, 10. prosinca 2015. godine, pogledati u Muzeju likovnih umjetnosti, u sklopu VII. Dana grafike.

O programu VII. Dana grafike
Već tradicionalno, od 2003. godine Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku organizira izložbeno-izdavački i edukativni program Dana grafike s nastojanjem populariziranja grafičkog medija. Program VII. Dana grafike smanjenog je opsega, a uz osnovni cilj – odrediti položaj i značenje grafičkog medija unutar likovnih umjetnosti, ima i specifičan cilj – približiti publici grafički medij dubokog tiska (bakrorez i bakropis) na primjerima iz plemićkih zbirki Slavonije i Srijema. Na ovogodišnjoj izložbi prikazat će se različiti aspekti povijesti grafičkog medija te ujedno dati uvid u grafiku kao važan reproduktivni i diseminacijski medij.

Bakrorezi i bakropisi prikazuju bogatstvo grafičkog métiea, prezentiraju vrsnoću tehničke izvedbe te virtuoznost umjetničkog stvaralaštva. Zbirke MLU-a obuhvaćaju vrijednu, no ipak nedostatnu građu za postizanje cilja izložbe pa je izbor grafika iz ostavština plemićkih obitelji proširen i na funduse nekoliko drugih muzejskih ustanova istočne Hrvatske (Gradski muzej Vukovar, Muzej Slavonije, Muzej Valpovštine, Muzej grada Iloka, Zavičajni muzej Našice) te na zbirku Franjevačkog samostana u Vukovaru

O izložbi
U četiri izložbena prostora, u prizemlju MLU prezentiran je izbor od 69. grafičkih listova. Grafički listovi u svojoj umnoživosti daju pregled povijesnih događanja i umjetničkih strujanja od početka 17. do početka 20. na europskoj sceni od baroka do modernih vremena. Bit će predstavljeni listovi tzv. reproduktivne grafike, koja ima funkciju prijenosa tuđih predložaka, likovnih informacija o djelima koja nastaju u drugom mediju (npr. ulja na platnu, crteži, skulpture). Za ovu su izložbu odabrana djela koja kvalitetom grafičkih otisaka variraju od umjetnički visokovrijednih prikaza (portreta, veduta, prikaza lova, šume, povijesnih prizora, genre scena) do djela nešto nižeg umjetničkog standarda, ali radova renomiranih grafičkih radionica.

U programu dana grafike organiziraju se svakodnevno GRAFIČKE RADIONICE od 10. prosinca 2015. do 31. siječnja 2016. na temu
BAKROPIS –  u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek
SLIJEPI TISAK – tijekom trajanja izložbe

Radno vrijeme Muzeja za posjetioce:
  • utorak, srijeda i petak: 10 – 18 sati
  • četvrtak: 10 – 20 sati
  • subota i nedjelja: 10 – 13 satiNajnovije