zatvori oglas

RAZGOVOR SA...

Antonia Mirat - sopranistica svjetskog glasa


OSIJEK - Upravo u našem gradu mjesto za odmor između dva nastupa pronašla je Antonia Mirat, mlada sopranistica rodom iz Trogira. Njezin iznimni talent već u ranoj dobi otvorio joj je vrata opernih kuća izvan naše zemlje. Stoga smo iskoristili priliku koja nam se ukazala te u ugodnom razgovoru doznali samo djelić iz života operne dive Antonie Mirat.


O-O: Kako netko u dobi od pet šest godina preskoči zanimanja poput frizerke, nastavnice, liječnice te izgovori.. bit ću operna pjevačica..i to postane?

Antonia Mirat: Moja pokojna majka Marija je bila istinska zaljubljenica u umjetnost, književnost, balet, slikarstvo, dramu, a poglavito u operu i klasičnu glazbu. Svaki tjedan smo odlazili u teatar. Tako je vrlo rano buknuo moj interes za umjetnost. U dobi od 4 godine počela sam učiti balet u Ljubljani jer je u blizini našeg stana postojala Baletna škola. U dobi od 6 godina počinjem učiti klavir u klasi profesora Maria Milina a u dobi od 10 godina počinjem školovati glas u klasi profesorice Branke Ristić u Glazbenoj školi "Josip Hatze". Mogu slobodno kazati da sam od malih nogu zaljubljenik i poštovatelj umjetnosti.

O-O: Javi li se ponekad osjećaj da ste nešto u djetinjstvu propustili, jer svima je jasno kako je potrebno mnogo truda kako biste postali ono što danas jeste, operna diva? Ili u vama jo uvijek živi razigrana djevojčica?

Antonia Mirat: Umjetnost je igra. U trenutku kad izgubite to dijete u sebi i prestanete se diviti ruži poput Exuperyevog  Malog princa prestajete biti umjetnik. Umjetnost nije egzaktna. Ona ne pita koliko ona pita kako. Mi živimo u svijetu brojki, u svijetu konzumerizma..Umjetnost je sve opozitno tome. Od ranog djetinjstva sam išla u tri škole, općeobrazovnu i dvije glazbene škole, smjer klavir  i smjer solo pjevanje. Bila sam odličan đak. Voljela sam učiti i uživala sam u svom obrazovanju. Nije mnogo vremena ostajalo za igru i zabavu. No, danas mi nije žao zbog toga.

O-O: Teško je spojiti Vaše godine s Vašim dosadašnjim postignućima. Prvenstveno je to Vaša zasluga, Vaš trud, talent i vrijeme, ali tko se nalazi iza imena Antonia Mirat - operna diva?
 
Antonia Mirat: U studenom prošle godine sam napunila 32 godine. Za moja postignuća, osim mojih pedagoga profesorice Getrude Munitić, profesorice Branke Ristić, profesora Guida Sice, profesorice Sonne Ghazarian, maestra Maksimilijana Cenčića, profesorice Ljerke Cenčić i mene, su najviše zaslužni moji pokojni roditelji, majka Marija i otac Marin. Oni su beskrajno vjerovali u mene i moj uspjeh i usadili mi ispravan sustav vrijednosti u životu. I nadam se da svojim životom svjedočim upravo ono što su me oni učili jer to je smisao mog života.

O-O: U čijim se cipelama na sceni osjećate kao u svojima?
 
Antonia Mirat: U ulozi Kraljice noći iz opere W.A.Mozarta "Čarobna frula". Čarobna frula je sve samo ne dječja bajka, a Kraljica noći je sve samo ne zločesta vještica. Kraljica noći je žena borac za ženska prava. Jedna moderna feministica koja se suprotstavlja svom mužu Sarastru i zahtjeva ravnopravnost spolova. Druga uloga u kojoj pronalazim sebe je uloga Grofice iz opere W.A.Mozarta "Figarov pir". Na van Grofica je hladna, stamena, suzdržana i dostojanstvena dok unutar sebe krije bol, patnju, tugu, nesreću, ljubomoru i bijes....
 
O-O: Koje profesionalne snove ste do sada ostvarili i koji je sljedeći na redu?
 
Antonia Mirat: Svaki nastup je poseban. No izdvojila bih svakako nastup pred Montserrat Caballe, zatim moj bečki  operni  debi u ulozi Kraljice noći iz Mozartove "Čarobne frule". Odmah zatim moj bečki operetni debi u impozatnoj Wiennerstadthalle. Zatim moj nastup u Londonu na Svjetskoj izložbi Milke Trnine gdje održavam svoj solistički koncert. I poslije toga o istom koncertu je reportažu napravio BBC. Pjevala sam predstavu koja je bila moj producentski debi "Trogirski akvarel" na kojoj je bio nazočan tadašnji Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić .

Evo sljedeći na redu su bal u Beču i moj album. Ovom prilikom željela bih se zahvaliti gospodinu Miroslavu Piplici na ukazanom povjerenju te managerici Yolandi Calix.

O-O: Kako je bilo susresti Montserrat Caballe i što Vas se tada najviše dojmilo?
 
Antonia Mirat: Imala sam čast da sam pohađala privatne satove kod gospođe Caballe. Za nju vrijedi ona izreka da što ste više postigli u životu to ste skromnija i jednostavnija osoba. Divna žena i jako puno sam naučila od nje. Hvala joj na tome. Bio je uistinu Božji blagoslov biti u blizini jedne takve dive i učiti od nje.

 O-O: Što bi za Vas bila kruna Vašeg uspjeha?

Antonia Mirat: Svoj karijerni i razvojni put smatram jednim evolucijskim kontinuiranim procesom. Od onih sam što žure polako. Čim taj dan sjednem za klavir naučim nešto novo to smatram svojim uspjehom. Svaku svoju audiciju, probu, natjecanje, sat pjevanja, predstavu i koncert smatram svojevrsnim napretkom. O kruni karijere ću pričati pred kraj svog života kada zbrojim sve prethodno navedeno.
   
O-O: Prošle godine napravili ste zaokret prema crossover glazbi. Je li Vaše mišljenje da crossover održava klasičnu glazbu na životu ili biste ga opisali kao suvremeni glazbeni izričaj?
 
Antonia Mirat: Prošle godine su svijetlo dana ugledala dva moja crossover singla. Dvije moderne obrade opernih arija: obrada arije Kraljice noći "Der Holle Rache" iz opere W.A.Mozarta "Čarobna frula" Čiju produkciju potpisuju gospoda Želimir Škarpona i Dalibor Musap te arija Lucijinog ludila iz opere Gaetana Donizettija "Lucia di Lamermoor" čiju produkciju potpisuje Marko Majkovica DK Vienna Produktion. Naime one su sinteza housea i klasične glazbe. Što smatram da će za onu populaciju koja ne voli operu i klasičnu glazbu biti edukativno, a za glazbene sladokusce jedan novi pogled na poznati glazbeni izričaj.
 
O-O: 2016.  godinu ćete započeti nastupom na balu u Beču, gdje ćete solistički izvesti četiri arije. Radujete li se takvom početku godine?
 
Antonia Mirat: Uistinu mi je velika čast i zadovoljstvo što ću pjevati na takvom događaju. Ovom prilikom zahvaljujem na tome gospodinu Miroslavu Piplici i svojoj agentici Yolandi Calix bez kojih ništa ne bi bilo moguće. Na programu ću izvesti četiri svoje arije. Osim spomenute dvije svoje crossover obrade izvest ću ariju Tosce iz istoimene opere Giacoma Puccinija "Vissi d arte" te ariju Male Floramye "Daleko me biser mora" iz operete Ive Tijardovića "Mala Floramye".  
 
O-O: Neizbježno pitanje za kraj, planirate li  koncert u Osijeku?
 
Antonia Mirat: Ja Osijek jako volim, jer sam privatno vezana za Osijek. Moj dečko je Osječanin. Bit će čast, zadovoljstvo i veselje ukaže li se takva prilika.


Zahvaljujemo Antonii Mirat na odvojenom vremenu i ustupljenim snimkama njenih nastupa koje ćemo dodijeliti zainteresiranim čitateljima. Sve što trebate napraviti je u komentarima ispod članka ili na FB stranici napisati: „Želim slušati Antoniu Mirat“. Imena dobitnika biti će objavljena na kraju teksta.

Foto: Privatno i Samir KurtagićNajnovije