Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MSO

11. Noć muzeja


OSIJEK - Muzej Slavonije se uključuje u manifestaciju Noć muzeja kao partner. S obzirom na temu ovogodišnje manifestacije centralna događanja u Muzeju Slavonije će biti vezana uz Josipa Jurja Strossmayera.

U  Muzeju Slavonije, zgradi Magistrata postavljena je izložba „Josip Juraj Strossmayer i Osijek“ koja je istaknula veze Strosmayera i njegovog rodnog grada Osijeka koje su mnogostruke – rodom je iz Osijeka gdje je završio i primarno obrazovanje, kratko vrijeme je bio župan Virovitičke županije sa sjedištem u Osijeku, potpomagao je školovanje mnogih poznatih Osječana te je davao poticaje za gradnju nekih i građevina u Osijeku među kojima je i Župna crkva sv. Petra i Pavla, današnja Konkatedrala, a danas i Sveučilište u Osijeku nosi njegovo ime. Navedena izložba će i u drugoj zgradi

Muzeja Slavonije, zgradi Glavne straže s druge strane Trga Sv. Trojstva biti predstavljena  virtualnom šetnjom u 21 i 23 sata, koju će voditi autor izložbe Grgur-Marko Ivanković. Nastavljajući se na ovu priču u suradnji s Državnim arhivom u Osijeku tijekom manifestacije će se predstavljati arhivska ostavština Josipa Juraja Strossmayera u zgradi Glavne straže. Prezentacija će se odvijati tijekom cijele večeri.

Pored navedenih događanja priprema se i jedan za Muzej značajan događaj koji nije direktno vezan za temu manifestacije. Naime u 19 sati će biti promocija Osječkog zbornika. Osječki zbornik je muzejska serijska publikacija koja ima više od sedam desetljeća dugu tradiciju te će nakon duge pauze ugledati svjetlo dana. Osječki zbornik će uz glavnu i odgovornu urednicu dr. sc. Marinu Vinaj predstaviti dr. sc. Helena Sablić-Tomić, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku.

11. NOĆ MUZEJA 2016. godine

Izložbe u tijeku:
  • Zgrada Magistrata (Trg sv. Trojstva 6):
1.  Josip Juraj Strossmayer u Osijeku
2.  Osijek i šira okolica u osmanskom periodu
3.  Osječko
  • Zgrada Glavne straže (Trg sv. Trojstva 2):
1.  Osječki generalni štrajk iz 1905. godine
2.  Beketinci – Bentež
3.  Zlato i srebro srednjega vijeka

Stalni postav:
  • Zgrada Magistrata (Trg sv. Trojstva 6):
Lapidarij - zbirka antičkih kamenih spomenika
  • Zgrada Glavne straže (Trg sv. Trojstva 2):
Prapovijest
Seoba naroda i srednji vijek

Događanja:
  • Zgrada Glavne straže (Trg sv. Trojstva 2):
- od 18 do 01 sati
Virtualna šetnja - Josip Juraj Strossmayer (u 21 i 23 sata)
Josip Juraj Strossmayer – arhivska ostavština
Promocija Osječkog zbornika 31/32 (u 19 sati)
Promotivna prodaja publikacija Muzeja Slavonije
Promotivna prodaja publikacija Državnog arhiva u Osijeku

Izvor: Muzej SlavonijeNajnovije