zatvori oglas

OTVORENJE IZLOŽBE

Izložba Ane Pichler Schmidt - Dekorativni ornamenti


OSIJEK - Galerija Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek s ponosom predstavlja izložbu Ane Pichler Schmidt naziva „Dekorativni ornament“. Riječ je o mobilnim instalacijama u prostoru koje zaokupljaju pažnju autorice već godinama, a prvi puta ih samostalno izlaže u našoj galeriji. Istovremeno je ovo i prva izložba ovakve likovne vrste, odnosno mobila, koju uopće imamo priliku vidjeti u našem prostoru, međutim, postavlja se pitanje – što ovdje promatrač vidi?

Ukoliko se radi o oku koje je alternativnije orijentirano, prva logična asocijacija bi mogla biti „snovolovke“, drevni simbolički predmet američkih Indijanaca utemeljen na mitu o Ženi Pauku koji su plele majke kako bi djecu zaštitile od „loših snova“ tijekom sna. Ana uistinu crpi inspiraciju iz ovog indijanskog izvora što je vidljivo u samoj formi i izložbenoj prezentaciji, ali ovo predstavlja tek početnu točku u kojoj se ideja nastavlja razvijati. Naime, umjesto žice i pletiva, ovdje se radi o prozirnoj foliji ispunjenoj predivnim uzorcima nastalim vještim isprepletanjem linija različitih debljina. Svaki od ovih mobila postojan je kao zasebna cjelina koja simultano funkcionira samostalno, ali i kao dio veće kompozicije. Bilo da ih promatramo iz neposredne udaljenosti ili im se približimo i zaronimo u svijet njihove strukture, oni nam pružaju podjednaku vizualnu zanimljivost. Iako se autorica koristi istom likovnom tehnikom i relativno uskim izborom elemenata, poput plohe, linije i ponešto boje, svaki je mobil znatno drugačijega oblika i karaktera.

Kako i samo ime kaže, mobil je po svojoj prirodi pokretan u prostoru, pa tako i Anini mobili vise u galeriji što im omogućuje lagano kretanje koje može biti izazvano strujanjem zraka nastalim promatračevim prolaskom pored rada. Takva vibracija ovim ukrasima daje još jednu dimenziju više jer, ne samo da se kompozicija linija i ploha mijenja na mobilu koji se kreće, nego se stvara i predivan ples uzoraka koji su prolaskom svjetlosti kroz prozirnu foliju odraženi na plohi zida u pozadini. Ljepota geometrijskoga uzorka i ornamenta je u tome što nas ne opterećuje temom nego nas zaokuplja svojom vizualnom igrom kretanja te nas uvlači u svoj apstraktni svijet.

Ovi lebdeći ukrasi sadrže još jednu komponentu koju valja spomenuti, a to je meditativna vrijednost koju pružaju samoj autorici prilikom procesa nastajanja. Ornament je oduvijek sastavni dio duhovnoga svijeta, a njegova izrada može imati kontemplativnu narav kao i psihoterapijsku. Uvjeren sam kako je likovni proces nastanka ovih mobilnih instalacija Ani pružio užitak zaranjanja u svijet vlastitih psiholoških dubina gdje je pronašla svoje središte, a to je ono što svakome od nas, ako ga nađemo, može priuštiti ispunjen život. Autorici od srca čestitam i zahvaljujem što nas je odlučila počastiti svojim intimnim likovnim svijetom i što nam je pružila mogućnost uživanja u lebdećoj igri uzoraka.

Tihomir Taborski, prof.Najnovije