Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

REART

ReArt festival – Put u središte Zemlje!


OSIJEK - Nakon višemjesečne organizacije, puno truda, suradnji, kombiniranja, planiranja i pokojih neprospavanih noći, sretni smo najteži, ali i najdraži nam dio posla ostaviti iza sebe i najaviti vam program za ovogodišnji i najveći dosada ReArt festival – Put u središte Zemlje!

Prije nego krenemo s bogatim sadržajem koji vas čeka, želimo se zahvaliti svim vrijednim volonterima koji su se prijavili – a ima ih stotinjak te našim partnerima i suradnicima: Slasti, Hrvatskom društvu kulturnog turizma – CroCulTour, Udruzi KultAkt, Udruzi Slama, Plesnom studiju Shine, umjetničkoj organizaciji Teatar TO GO, umjetničkoj organizaciji Format C, Nini Popoviću i Darku Bošnjaku iz udruge Phonogramte svim umjetnicima i izlagačima koji svojim radom i sudjelovanjem doprinose ReArt festivalu.

Ovog vikenda čeka nas bogati kulturno – umjetnički, ali i edukativni te glazbeni program! Za vas smo pripremili i mnoštvo radionica, na koje se možete prijaviti putem linka – stoga provjerite naš program i ugrabite svoje mjesto jer- lansiranje u središte Zemlje započinje 3, 4, sad!

Program:

PETAK, 22. travnja 2016.
ReArtfestival sretan je prvi dan programa podijeliti s Danom planeta Zemlje!

12:00 - 15:00 h - Konferencija kulturnog turizma pod nazivom „Kulturni krajolik. Turistička destinacija?“u organizaciji Hrvatsko društvo kulturnog turizma –CroCultTour @ Zgrada glavne straže (Arheološki muzej)
16:00 - 21:00 h - ReArtfestival otvoren za javnost – otvoren izlagački dio te „Slasta“ – ReArt kafić na otvorenom. Prezentacija na „Otvorenom štandu“ Regeneracija Dunava ecomusicfesta iz Bačkog Monoštra, iz Srbije.
16.00 - 21:00 h - Izložba umjetničkih instalacija otvorena za javnost. Umjetnici: Ivan Hajek, Tamara Meščić, Josip Brandis, Filip Ausman, Slađana Zubić, Dorian Trepić, Ana Šokčević, Dina Karadžić, Matija Petrak, Valentina Grubačević i Marija Vidaković Tulić (postavljeno u svim ReArt festivalskim zonama)
16:00 - 20:00 h - Likovna radionica „Digitalni kolaž“. Voditeljica: Dina Karadžić, Organizacija Format C . Radionica digitalnih kolaža namijenjena je djeci (i onima koji se tako osjećaju), a temelji se na potpuno besplatnim načinima za likovnu kreaciju računalom. Kroz maštovitu igru u grupi i individualnu kreaciju zamišljenih likova, radionica potiče najmlađe autore na kreativno korištenje računala i uporabu besplatnih softvera.
Tema: Mapa za put u središte Zemlje
Trajanje: 4h
Broj polaznika: max. 7 malenih polaznika
Polaznici trebaju donijeti svoje prijenosno računalo i miš ili grafički tablet.
Opis: Koga bismo mogli susresti na putovanju KROZ Zemlju? Koliko su podzemni junaci strašni? Jesu li veliki ili maleni i brojni? Smiješni? (Ne)pristojni? Zeleni? Šareni? Tvoji? Moji? Ponesi računalo i uz kreativne klikove pomozi nam oslikati mapu puta prema unutrašnjosti Zemlje!
16:00 h - Likovna radionice „Papergirl“ za djecu i odrasle
Poznati PLANTažin projekt “Papergirl” pruža svim uzrastima otvorenu likovnu radionicu. Pridružite se našem kreativnom stolu, naslikajte nešto- neka bude kreativno i posebno. Svaki crtež ili sliku ubacite u “Papergirl” kutiju i iznenadite se u mjesecu srpnju kada ćemo baš vaš rad pokloniti nekom slučajnom prolazniku grada Osijeka!
16:30 h - Radionica „Hula-hopa“ i „Slacklinea“
Voditelji: članovi Red Rays skupine
Opis: Red Rays žonglerska je skupina koju čine: Lea Kršanac, Linda Kršanac, Sanja Prodan, Marta Kurelić, Nika Laginja, Nataša Nikolić, Lucija Lekšić, Stephany Stefan, FilipaValenčić, Lena Crnković i Nikola Jakupec. Dolaze iz Istre i bave se žongliranjem od 2013. Nastupajući po brojnim festivalima. U žonglerskoj radionici može se zaista – sve i svašta – u čemu leži ljepota samoga žongliranja. Najatraktivniji dio mogućnost je spajanja raznih znanja i vještina u performanse tj. nastup
18:00 h - Službeno otvorenje Rert festivala – Put u središte Zemlje, 2016. Programski voditelj: Leo Staković
U sklopu otvorenja održat će se plesna predstava„Peti element“ Plesnog studija Shine
18:00 h - Otvorenje izložbe fotografija podzemnih tunela u Tvrđi
RAZGOVOR s Đorđem Balićem, istraživačem podzemnih tunela i umjetničke voditeljice ReArt-a Valentine Grubačević.
19:30 h - Otvorenje izložbe „Svjetlost“, Galerija Kazamat (HDLU Osijek).
Umjetnici: Marija Vidaković Tulić, Marija Škrobo, Marija Marijanović, Angela Turkalj i Anamarija Barba. Kustosica: Lana Skender (izložba je otvorena oba festivalska dana)
20:30 h- Predstava, „Kralj umire“
SOS - Scena Osječkih Studenata, Umjetnička akademija u Osijeku u suradnji s Odjelom za kulturologiju, redatelj: Jasmin Novljaković

Glazbeni program:
16:00h - Phonogram DJ - Benjamin Lamza – saksofon uživo
21:30h - Indigoscience
22:30h - DJ Omke +
00:00h - DJ Oliver
01:30h - Ruski Lekari (Regeneracija Dunava eco-music festival )
04:00h - THE END

SUBOTA, 23. travnja 2016.

9:00 - 21:00 h - Otvoren izlagački dio na ReArt festivalu. Izložba umjetničkih instalacija otvorena za javnost.
9:00 - 19:00 h - Likovna radionica „Papergirl“ za djecu i odrasle
10:00 h - "Marta, Marta", Lutkarska predstava za djecu po tekstu Ane Lauš
Igraju: Kristina Fančović, Srđan Kovačević i Nikolina Baškarad, Atelier Artist
10:20 h - nastavno na predstavu - Radionica za djecu (od 8 do 12 godina) pod nazivom “Dramoplov”.
Voditeljice: Stela Macakanja -Bačić i Ana Lauš
10:30 h - Sat yoge uz Martinu Slivonju, licenciranu instruktoricu pilatesa i yoge.
11:30 h - Žonglerska radionica „Poi“. Voditeljice: članovi Red Rays skupine.
Opis: Red Rays žonglerska je skupina koju čine: Lea Kršanac, Linda Kršanac, Sanja Prodan, Marta Kurelić, Nika Laginja, Nataša Nikolić, Lucija Lekšić, Stephany Stefan, FilipaValenčić, Lena Crnković i Nikola Jakupec. Dolaze iz Istre i bave se žongliranjem od 2013. Nastupajući po brojnim festivalima. U žonglerskoj radionici može se zaista – sve i svašta – u čemu leži ljepota samoga žongliranja. Najatraktivniji dio mogućnost je spajanja raznih znanja i vještina u performanse tj. nastup. Poi je žonglerski rekvizit za koji su odlučili da će biti primaran na radionici, a osimpoi-a svatko iz skupine specijaliziran je za još neke rekvizite: Lea za contactstaff, Lucija za hulahoop, Stephany za fanove, itd. Osim navedenih rekvizita koriste i špage, loptice, čunjeve, pljuju vatru, ali su počele i same izrađivati rekvizite kao što su to vatrene metle, vatreni kišobrani, itd. ,kojećeteimatiprilikuvidjeti. Radionica je namjenjena za sve entuzijaste koji bi željeli naučiti osnove žongliranja i zabaviti se.
12:00 h - „Otvoreni štand“ prezentacija LabOs (3D printer i ostali radovi #LabOs organizacije)
12:30 h - Glazbeno podne uz Juraj Botkuljaka i Ariana Mačeka - klavijature i saksofon uživo. Izložba „Svjetlost“ otvorena u galeriji Kazamat.
15:00h - Žonglerska radionica.
Voditeljice: članovi Red Rays skupine
Opis: Red Rays žonglerska je skupina koju čine: Lea Kršanac, Linda Kršanac, Sanja Prodan, Marta Kurelić, Nika Laginja, Nataša Nikolić, Lucija Lekšić, Stephany Stefan, FilipaValenčić, Lena Crnković i Nikola Jakupec. Dolaze iz Istre i bave se žongliranjem od 2013. Nastupajući po brojnim festivalima. U žonglerskoj radionici može se zaista – sve i svašta – u čemu leži ljepota samoga žongliranja. Najatraktivniji dio mogućnost je spajanja raznih znanja i vještina u performanse tj. nastup.
16:00 - 18:00 h - Lutkarska radionica „Put do kazališta“u organizaciji umjetničke organizacije Teatar to go. OPIS: Lutkarska radionica podijeljena je u tri djela u kojima sudionici prolaze etape stvaranja kazališne predstave: u prvoj etapi polaznici će raditi na stvaranju svojih lutaka i scenografije; u drugoj etapi zadatak će biti rad na tekstu; a zadnja etapa donosi samu izvedbu igrokaza s napravljenim lutkama i razrađenim tekstom. Polaznici će izrađivati lutke zijevalice od čarapa te ostalih recikliranih aterijala.
TEMA: Dramski tekstovi vezani uz ekologiju, recikliranje i planetu Zemlju.
CILJ RADIONICE: Upoznati sudionike s praktičnim elementima kazališta te ukazati djeci na to da recikliranjem mogu stvarati nove vrijednosti i dobro se zabaviti.
DOB: djeca od 6 do 10 godina (dobrodošli su i rooditelji, rodbina sudionika te svi zainteresirani).
17:00 h - Dramska igra: „Zbilja?“ u organizaciji dramske skupineThalia.
II. gimnazija Osijek,uz mentore: Ivana Vučemilović Šimunović i Leo Staković
17:30 h - Bubnjarska radionica Ritmos (kotizacija 50kn popolazniku)
Bubnjarska skupina RitmOS iz Osijeka kontinuirano djelujeod 2008. godine i trenutno broji 10 članova. Članovi RitmOS-a zaljubljenici su ritma i stvaranja glazbena tradicionalnom afričkom bubnju – Djembe (đembe). Od početka svog djelovanja, skupina sustavno radi na stvaranju novih ritmova i sviranju svog autentičnog programa i glazbenog stila koji se najbolje može opisati kao - European Djembe Sound, a skladbe koje pritom nastaju su autorske. Prisutni na radionicama imat će priliku upoznati tradicionalni afrički bubanj djembe te se okušati u osnovama sviranja na njemu: osnovni tonovi, tehnika sviranja, usvajanje nekoliko osnovnih tradicionalnih afričkih ritmova i njihovih kombinacija.
18:00 h - Mađioničarska radionica „Učimo mađioničarske trikove“ Saša Gerber, MagicOs. Mađioničar Saša već se dugi niz godina bavi ovom umjetnošću te ima puno iskustva u radu s djecom. Kroz interaktivan i zabavan pristup pruža obilje smijeha i čarolije te je svako dijete uključeno u program. Sama predstava u potpunosti je prilagođena dobi djece. Radionica „Učimo mađioničarske trikove“ pružit će djeci mogućnost naučiti neke od osnovnih mađioničarskih trikova.
19:30 h - Paljenje umjetničke skulpture „Biće iz središta zemlje“. Umjetnik Nikola Faller i udruga Slama, Žonglerski performance Red Rays i Ina iz udruge PLANTaža, glazba Ritmos

Glazbeni program
09:30 h - Phonogram DJ
12:00 h - DJ Omke +
18:00 h - Phonogram DJ
21:00 h - DJMefa + Lewang (Zion Crew)
xx:xx – THE END

Organizator ReArt festivala zadržava pravo promjene programa. Svi događaji, uključujući radionice, primaju donacije na licu mjesta (osim bubnjarske radionice Ritmos gdje je naznačena kotizacija). ReArt kafić „Slasta“ otvoren je tijekom cijelog dana i noći, u skladu s festivalskim vremenom rada. Umjetničke instalacije postavljene su duž svih festivalskih zona tenije dopušteno diranje instalacija, dok je fotografiranje dobrodošlo. ReArt festival nije odgovoran za načine prodaje u sklopu ReArt sajma te izlagači sami odgovaraju o načinu prodaje, što je naznačeno potpisanim ugovorom.

ReArt festival nastoji se voditi „ecofriendly“ principima stoga molimo posjetitelje da otpad ostavljaju u reciklažne eko kante.

LINK ZA PRIJAVU

Izvor: ReArtNajnovije