Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MLU OSIJEK

Umjetna priroda Margarete Lekić


OSIJEK - Muzej likovnih umjetnosti poziva vas u četvrtak, 21. travnja 2016. u 19 sati na otvorenje izložbe
 
MARGARETA LEKIĆ
Umjetna priroda

21. 4. 2016. – 22. 5. 2016.
 
Margareta Lekić rođena je 9. 6. 1982. u Osijeku, gdje živi i radi. Članica je HDLU-a Osijek, HDLU-a Zagreb i HZSU-a. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Zagrebu, na Odsjeku kiparstva, a na istoj akademiji završava i doktorski studij, također na Odsjeku kiparstva. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija. Od 2005. do danas sudjelovala je na šesnaest samostalnih izložbi, te na više od četrdeset skupnih izložbi.

U svojoj umjetničkoj praksi Margareta Lekić uporabom suvremene tehnologije integrira skulpturu, instalacije, performans i video umjetnost, kako bi komentirala međuodnos čovjeka kao društvenog bića s njegovim okružjem te čovjekova odnosa prema umjetnosti.

Samostalna izložba Margarete Lekić Umjetna priroda bavi se pojmovima mimesisa, prirode i tehnologije. Postavljajući pitanja o odnosu prirode i tehnologije u današnjoj civilizaciji (post-industrijskom dobu usmjerenom kontroli tehnologije), umjetnica svojim radovima oponaša stvarnost-prirodu, proizvodeći drugu stvarnost kojoj je cilj prikazati artificijelnu prirodu. Pri tome koristi instalacije koje uključuju umjetne materijale i gotove, industrijski proizvedene predmete izvanumjetničkog podrijetla, videoprojekcije i tehnološki napredne elektroničke naprave, kojima nastoji naglasiti uporabu tehnologije u suvremenom, tehnološki razvijenom društvu, u funkciji čovjekova ovladavanja prirodom.

Ivor: MLUONajnovije