Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

KONCERT

Rundek Cargo Trio oduševio Osječane u prepunom kinu Urania


OSIJEK - Rijetko je kad osječko kino Urania bilo tako dobro popunjeno kao na sinoćnjem nastupu Darka Rundeka i njegovog Cargo Tria. Sva sjedeća mjesta bila su zauzeta, a oni koji nisu imali sreće ugrabiti stolicu morali su stajati sa strane, ali sudeći po ugođaju većini to nije previše smetalo.

Rundek i njegov tim s kojim nastupa već 15 godina (Izabel na violini i Duco na svemu ostalom: gitara, bubanj, klavijature, harmonika...) Osijek su posjetili u sklopu svoje turneje na kojoj promoviraju hvaljeni album „Mostovi“ objavljen prošle godine. Koncert je bio sjedeći, što je možda iznenadilo neke od njegovih obožavatelja koji ga nisu izvjesno vrijeme gledali uživo, ali takva je Rundekova glazba danas – dosta zatvorena, bez hitova na prvu loptu, s pjesmama koje su u odnosu na studijske verzije aranžmanski dosta promijenjene, produljene, često graniče s improvizacijom. To nije koncert za stadione i velike sale kao u vrijeme Haustora ili prvih Rundekovih solo albuma, ali atmosfera je bila prava koncertna.

Koncert je počeo s kašnjenjem od pola sata, a nastup su otvorili pjesmom „Tranzit“ koju već godinama nisu imali u set listi i koja govori o prolaznosti vremena i lijepo je poslužila kao podsjetnik da Rundek kod nas nije nastupao već nekoliko godina. Onda je uslijedio blok pjesama s „Mostova“ i tu je koncert malo šepao – unatoč sviračkom trudu i bogatstvu zvukova, pjesme poput „Džaba“, „Indijska“ ili „Vidova“ hermetične su i zahtjevne, pa je dio publike na balkonu njih iskoristio za preglasno brbljanje što je iritiralo ostale posjetitelje koji su htjeli uživati u svirci.

Tek kada je bend zaigrao na sigurno s hitovima iz razdoblja Haustora ili sa starim Rundekovim hitovima, kazališna atmosfera se razbila i publika se otkravila, a najviše oduševljenja izazvali su klasici poput „Uzalud pitaš“ ili „Ruke“. Kako to već godinama radi, Rundek je nakon 45 minuta proglasio pauzu za pušače (vjerojatno misleći više na sebe nego na publiku ), pa smo iskoristili predah da osvježimo grlo u foajeu kina.

Drugi dio nastupa također je pomiješao stare i nove pjesme po principu „toplo-hladno“, ali s više poznatih tema poput ode antifašizmu „Ay Carmela“ ili „Hijavate“ koju su, kako je Darko sam rekao, „iskopali“ nakon dugog niza godina nesviranja. Rundek i ekipa su se u jednom trenutku povukli s bine, no na glasno dozivanje osječke publike vratili su se na bis. Kultnu pjesmu „Kao da je bilo nekad“ Ekatarine velike posvetili su svim nedavno preminulim prijateljima (Arsen, Divjan...) i glazbenim idolima (Prince, Bowie...), da bi koncert završili raspašojem uz Rundekov najveći hit „Apokalipso“ kada se cijela dvorana ustala na noge, pjevalo se u sav glas i atmosfera se u trenu iz komorne pretvorila u pravu klupsku.

Dva i pol sata svirke (s pauzom) sigurno su zadovoljili sve prisutne, i one mlađe ali i one starije Rundekove obožavatelje. Rundek je još jednom potvrdio da je neopterećen komercijalnim uspjehom; njegove nove pjesme možda nemaju hitoidni potencijal, ali on je odavno digao ruke od štancanja hitova i radi ono što voli, a ispunjene dvorane na njegovim turnejama, poput osječkog kina Urania, pokazuju da publike ima sasvim dovoljno da tako nastavi i ubuduće.

 Najnovije