Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

KONCERT

Memorijalni koncert za Arsena


OSIJEK - Matija Dedić, sin legendarnog kantautora Arsena Dedića i Arsenov veliki prijatelj Zoran Predin sinoć su nastupili u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku sa svojim „Memorijalnim koncertom za Arsena Dedića“.

Povod koncertu, osim želje da se gradu na Dravi pruži mogućnost da se koncertom oprosti od prošle godine preminulog velikana, bila je i promocija albuma „Matija svira Arsena“ koji je u izboru hrvatskih glazbenih kritičara proglašen jednim od najboljih prošlogodišnjih albuma, a ujedno je trijumfirao i na ovogodišnjoj dodjeli diskografske nagrade „Porin“.

Osijek je pokazao interes da se, nakon Zagreba, Arsenu napravi hommage u malo komornijoj varijanti, u prostoru gdje je Matija već nastupao prije nekoliko godina. Odlučeno je da ovo ne bude klasičan nastup tipa „Matija svira Arsena“ već da se koncert oplemeni i prigodnim gostom, a Zoran Predin, vođa kultnog slovenskog benda Lačni Franz, nametnuo se kao najlogičnije rješenje jer je već nastupao s Matijom na ovakvim koncertima u Hrvatskoj i u regiji.

Nekoliko minuta nakon 20 sati pred ispunjeno kazalište izašao je Matija i krenuo s blokom skladbi koje je Arsen pisao za filmove i TV serije, od naslovne teme filma „Glembajevi“ do tema iz serija „Prosjaci i sinovi“ i „U registraturi“. Sve su teme prearanžirane, prebačene u jazzy ruho u čemu se Matija snašao kao riba u vodi, što nije ni čudno jer se radi o pjesmama koje je najčešće izvodio prateći Arsena.

Potom se Matiji na bini pridružio Zoran koji je s publikom odmah uspostavio prisan odnos svojim šmekerskim pristupom starog mačka, komunikativnošću i duhovitošću („Arsen je odlično govorio slovenački, baš kao i ja“). Uz pratnju Matije, kojega je najprije prozvao „Zlatnim prstima Zagreba“ a potom i „Hrvatskim narodnim blagom“ izveo je nekoliko Arsenovih poznatih („Tvoje nježne godine“) i manje poznatih skladbi („Ko bila si pegasto dekle“), kao i legendarni hit Lačnog Franza „Čakaj me“ kojeg je Arsen prepjevao u „Čekaj me“.

Potom je Matija odsvirao solo neke od Arsenovih najpoznatijih skladbi poput „Moderato cantabile“, „Dida moj“ ili „Sve što znaš o meni“, a onda je ponovo sa Zoranom izveo posvetu razdoblju novog vala „Šta bi mi bez nas“ i za sam kraj pjesmu „Odlazak“ Tina Ujevića koju je Arsen uglazbio. Cijela je dvorana pjevala poznate (i nažalost proročanske stihove) „Tamo, tamo da putujem, tamo, tamo da tugujem“, a lako je moguće da je pala i pokoja suza.

Ipak, to nije bio kraj koncerta. Burnim aplauzom i dozivanjem osječka publika dobila je i bis u vidu prekrasne Arsenove „Kuće za ptice“ i Predinove „Za šaku ljubavi“. Matija i Zoran izveli su i poznatu pjesmu Bijelog dugmeta „Te noći kad odem“ s njihovog zajedničkog albuma „Tragovi u sjeti“ čiji se nastavak pojavio prije nekoliko dana i bilo bi lijepo vidjeti ih u sklopu njegove promocije ponovo u našem gradu. Možda na Osječkom ljetu kulture?

Bila je to, sve u svemu, divna večer u Dječjem kazalištu. Nadajmo se samo da neće ponovo proteći 30 godina do ponovnog susreta sa Zoranom...

Foto: mikseta.netNajnovije