Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

KAZALIŠTE

Projekt 260 dana ide dalje


OSIJEK - Danas, nakon što je prošlo skoro pet godina od početka projekta, a godinu i pol od praizvedbe predstave i kad obilježavamo pedesetu izvedbu HIT predstave 260 DANA u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku redatelja Dražena Ferenčine, svi opravdano s veseljem kliću, posebno zbog izvrsnog razvoja cjelokupnog projekta.

Još se sjećamo prošlogodišnjih nagrada: 25. Marulićevi dani u Splitu donijeli su nagradu za dramatizaciju teksta Ani Prolić, odnosno svim sudionicima projekta, kao što su svi nagrađeni na istom festivalu Nagradom publike za najbolju predstavu; uslijedio je ubrzo i 22. Festival glumca na kojem je predstava 260 dana odnijela u HNK Osijek nagradu za najbolju predstavu u cjelosti i, naposljetku, za kraj 2015. godine uslijedile su dodatne dvije nagrade koje HNK Osijek upisuje u povijest nagrađivanih predstava s ukupno pet nagrada za jednu predstavu u jednoj godini. Legendarne nagrade za lege bile su: Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju dramatizaciju i Nagrada za najbolju predstavu.

Uzevši u obzir navedene nagrade, mnogobrojne pozitivne kritike bez ijedne negativne i, kako autor Marijan Gubina voli istaknuti, nagrade nad nagradama, a odnosi se na zainteresiranost publike i drugih kazališta, opravdano možemo istaknuti HNK Osijek kao osvježenje hrvatskog kazališta.

Posebnu zahvalnost nužno je istaknuti autoru projekta 260 DANA gospodinu Gubini, koji je ustrajao na razvoju projekta kojeg čini istoimeni roman preveden na 15 jezika, a koji slovi kao najčitaniji roman u zadnje četiri godine u Hrvatskoj (za inozemstvo još nemamo informacije). Marijan Gubina ustrajao je u ideji da se uprizori kazališna predstava prema romanu i, na sreću svih nas, intendant HNK u Osijeku gospodin Božidar Šnajder prepoznao je ideju te stvorio predstavu zbog koje svi gledatelji danas suznih očiju ostaju bez daha.

Danas, uz izvrsnu predstavu koja nas potiče na razmišljanje, autor projekta provocira nas, odnosno ostavlja prostor za maštanje kakav će ispasti igrani film visoke produkcije, za kojeg se interesiraju mnogobrojne produkcijske kuće, a Marijan isti najavljuje u 2017. godini.

Izvor: M. GubinaNajnovije