zatvori oglas

MLU OSIJEK

Figurativno slikarstvo danas u Osijeku


OSIJEK - Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku ove jeseni predstavlja dvije samostalne izložbe najvećih hrvatskih figurativnih slikara današnjice: Lovre Artukovića i Zlatana Vehabovića.

Radi se o slikarima dviju generacija i neupitnog statusa u domaćim i međunarodnim stručnim krugovima koji istražuju kompleksne problematike današnjice kroz slikarski medij. Naglaskom na figuraciji i narativu kao osnovnim formalnim alatima nastoje unutar statičnog medija prenijeti kompleksne poruke. Široko vizualno polje njihovih praksi preispitivanja medija slike čini ih neobično zanimljivim umjetnicima današnjice.

Lovro Artuković slikar je s berlinskom adresom, čija je figuracija postignuta je asocijativnim preuzimanjem prepoznatljivih motiva ranijih razdoblja povijesti umjetnosti kojima umjetnici pripisuju nove kodove, što u konačnici dovodi do demistifikacije, a ne puke zadivljenosti općim mjestima. Umjetnik se poigrava kodovima i referencijama, našim navikama da djela umjetničke prošlosti doživljavamo kao nedodirljiva i fiksirana za vječnost. Izložbu Stare i nove slike kurira Vlastimir Kusik, traje od 29. rujna do 1. studenoga.

Zlatan Vehabović slikar je sa zagrebačkom adresom, koji zauzima jasnu vodeću poziciju u kontekstu svog naraštaja i prepoznatljiv je po sustavnom prekoračivanju matičnog područja slikarstva, odnosno svojevrsnom razvodnjavanju disciplinarnog središta, kao i zbog specifičnog posezanja za računalno ili fotografski stvorenim predlošcima. Želja za digitalnim konstrukcijama motiva potječe isključivo iz želje za autentičnošću prizora ali iz umjetnikove svijesti o voljnom napuštanju prethodnih paradigmi. Iz slobode koju pokušava dosegnuti usavršavajući slikarski métier on konstruira novu vizualnost.

Izložba Temelji u blatu kurira Zlatana Vehabovića  traje od 7. do 25. rujna.Najnovije