Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

IZLOŽBA

XII. Memorijal Ive Kerdića


OSIJEK - Muzej likovnih umjetnosti ima čast pozvati Vas na izložbu
 

XII. Memorijal Ive Kerdića
triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike
 
Sadržaj izložbe:
Suvremeno hrvatsko medaljerstvo i mala plastika
Matko Mijić, samostalna izložba
Karlo Gross, samostalna izložba
Izložba studentskih radova – ALU Zagreb, UA Split

Trajanje izložbe:
22. 9. – 27. 11. 2016.

Otvaranje izložbe:
četvrtak, 22. rujna 2016. u 19 sati
 
Dvanaesti Memorijal Ive Kerdića – osječki triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike – donosi nekoliko različitih segmenata kojima ova izložbena cjelina zatvara puni krug svojega komunikacijskoga posredovanja i interakcije između publike, struke i jedne specifične likovno-umjetničke scene, funkcionirajući u istome obliku i po istome kriteriju unazad osamnaest godina, od šestoga Triennala iz 1998. godine do danas. Koncepcijski u skladu s prethodnima, ovogodišnja izložba prezentira recentna ostvarenja suvremenoga hrvatskoga medaljerstva i male plastike, uz selekciju radova studenata umjetničkih akademija, a poseban dio Triennala predstavlja zasebna tematska ili samostalna izložba – iz hrvatske kiparske suvremenosti ili baštine, također u oblicima kiparske minijature. Na ovom Triennalu predstavljamo dvije izložbe suvremenih autora – samostalnu izložbu Karla Grossa te samostalnu izložbu Matka Mijića.

Kakva je trenutačna „krvna slika“ suvremenog hrvatskog medaljerstva i male plastike, i kakvu promjenu donosi sve veći broj mlađih autora u odnosu na autore starijih generacija koji su sudjelovali na ranijim triennalima, a sada nekih od njih više nema među nama?

Predstaviti dva plastička fenomena u problemskoj i prostornoj ravnoteži i na istoj ravnini interesa, na što je upozorio Vlastimir Kusik u pogovoru IV. Memorijala Ive Kerdića, bila je inicijalna ideja ove izložbene manifestacije, od njezinih samih početaka. U tom nastojanju pronalaženja „balansa“ – ekvilibriranja između krize medalje i vitalnosti male plastike, profilira se i svoj put traži i ovogodišnji Triennale.

Tekst: Daniel ZecNajnovije