Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

HPD LIPA

Lipa cvate već 140 godina


OSIJEK - Cijelu 2016. godinu Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka, jedan od najstarijih, najpoznatijih i najtrofejnijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, posvetilo je obilježavanju 140. obljetnice postojanja i uspješnog rada Društva. Središnja proslava pak održat će se ovoga tjedna, od utorka, 27. rujna, do nedjelje, 2. listopada 2016., pod nazivom „Dani Lipe u Osijeku“ i prigodnim sloganom „Lipa cvjeta u jesen“.

Valja podsjetiti kako je tijekom ove godine HPD “Lipa” već provela niz aktivnosti u povodu velike obljetnice. Primjerice, početkom godine objavljen je prigodan kalendar za 2016. godinu, tijekom uskrsnih blagdana u travnju građanima je podijeljeno simboličnih 140 pisanica sa znakom „Lipe“, krajem lipnja u atriju Muzeja Slavonije – zgrade Glavne straže održan je Godišnji koncert Društva sa slavljeničkim programom, a organiziran je i niz drugih aktivnosti.

Također, valja podsjetiti kako su  „Dani Lipe u Osijeku“ prvi put organizirani prije pet godina, u studenom 2011., u povodu obilježavanja 135. obljetnice Društva. Tada su „lipašice“ i „lipaši“, primjerice, sadili lipu u središtu Osijeka, imali poštanski žig sa znakom „Lipe“, promovirali Dokumentarij o 25 „zlatnih godina“ Društva i drugo. Ovoga puta jači naglasak bit će na događanjima s kulturnim predznakom.

Bogat višednevni program ovogodišnjih „Dana Lipe u Osijeku“ počinje u utorak, 27. rujna, kada će, s početkom u 19 sati, u svečanom foyeru HNK biti organizirana svečana sjednica Društva i promocija novoga CD-a „Lipe“, jednostavnog i logičnog naslova „140“. Tom prilikom bit će predstavljena najveća dostignuća Društva u proteklih pet godina, uručene zahvalnice našim stalnim suradnicima, sponzorima i donatorima te promoviran novi nosač zvuka. On je sniman u protekle tri godine u suradnji s poznatim hrvatskim glazbenim stručnjakom Brankom Starcom i njegovom izdavačkom kućom BeSTMUSIC. Na novom CD-u nalazi se 14 izabranih pjesama različitog stilskog usmjerenja, domaćih i inozemnih skladatelja, s kojima je „Lipa“ proteklih nekoliko godina osvojila niz nagrada te dobijala priznanja i pohvale na međunarodnim i hrvatskim zborskim natjecanjima i festivalima. Novi nosač zvuka uskoro će se naći i u prodaji, a cijena će biti naknadno objavljena.   

U četvrtak, 29. rujna, u 18 sati, u središtu Osijeka, u suradnji s tvrtkom Agristar iz Višnjevca, mlade „lipašice“ i „lipaši“ podijelit će prigodnih 140 paketića čaja od lipe građanima Osijeka. U petak, 30. rujna, u osječkoj Konkatedrali sv. Petra i Pavla, navečer slijedi prava glazbena poslastica: zajednički koncert Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba i HPD-a „Lipa“. “AZ ‘Ivan Goran Kovačić’ pune 22 godine nije gostovao u Osijeku i „lipašima“  je velika čast što su se odazvali našem pozivu. Posrijedi je iznimno cijenjeni i hvaljeni hrvatski zbor, poznat po suradnji s mnogim svjetskim i slavnim glazbenim imenima. Glavnina koncerta s a cappella izvedbama niza skladbi zato će pripasti AZ-u „Ivan Goran Kovačić“, no predstavit će se, naravno, i „Lipa“, a dio pjesama dva zbora otpjevat će zajedno, dakle, ukupno više od 150 pjevača. Koncert počinje u 20,30 sati, a ulaz je slobodan.   

Veliko finale „Dana Lipe u Osijeku“ pak bit će prvo izdanje Međunarodnog zborskog natjecanja i festivala Croatia Cantat, koji u subotu i nedjelju, 1. i 2. listopada, u osječkom HNK „Lipa“ organizira u suradnji s Hrvatskom udrugom zborovođa i Brankom Starcom. Odaziv pjevačkih zborova ugodno je iznenadio organizatore pa će na Croatia Cantatu sudjelovati više od 30 pjevačkih zborova iz Hrvatske, Mađarske, BiH i Srbije s ukupno više od 700 pjevača. Takvo okupljanje pjevačkih zborova u Osijeku nije viđeno punih 20 godina i s pravom se može reći da će to biti pravi zborski spektakl. Građani mogu doći slušati sve nastupe, a ulaz je također slobodan. Točan raspored nastupa zborova bit će objavljen naknadno.

Program „Dana Lipe u Osijeku“
•    Utorak, 27. rujna, u 19 sati, svečani foyer HNK  - svečana sjednica Društva i promocija novog CD-a „140” HPD-a Lipa
•    Četvrtak, 29. rujna, u 18 sati, središte Osijeka - podjela 140 paketića čaja od lipe građanima Osijeka
•    Petak, 30. rujna, u 20,30 sati, Konkatedrala sv. Petra i Pavla - zajednički koncert AZ-a „Ivan Goran Kovačić“ i HPD-a „Lipa“; ulaz slobodan
•    Subota, 1. listopada, i nedjelja, 2. listopada, HNK Osijek - Međunarodno zborsko natjecanje i festival Croatia Cantat; ulaz slobodan  
- subota – od 11,30 do 19,30 sati – natjecateljski nastupi zborova
- nedjelja – od 17 do 19 sati – festivalski nastupi zborova

Tekst: Tomislav LevakNajnovije