Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

HNK OSIJEK

Novi projekti u osječkom HNK


OSIJEK - U svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen početak rada na dva nadolazeća velika projekta, operi „Porin“ i drami „Vitez slavonske ravni“.

U uvodnom obraćanju medijima intendant HNK Božidar Šnajder pohvalio se kako je kazalište u novu sezonu ušlo „punom parom“, a tako će i nastaviti. Obećao je veliku i uspješnu novu sezonu u koju će nas uvesti gornje dvije predstave čije su probe već krenule. Premijera „Porina“ održat će se 4. studenog, dok će se premijera „Viteza“ održati početkom prosinca.

Ozren Prohić, redatelj opere „Porin“, najavio je interesantnu predstavu koja će zadržati kompletnu dramsku infrastrukturu Vatroslava Lisinskog i libreto Dimitrija Demetera, ali će ga rekontekstualizirati i učiniti aktualnijim današnjoj publici. Opisao ju je kao „manje herojsku, a više depresivnu, dakle tipično hrvatsku predstavu“.

Dražen Ferenčina, redatelj drame „Vitez slavonske ravni“, podsjetio je kako je ovo jedini roman Marije Jurić Zagorke koji se ne događa u Zagrebu već u Osijeku i okolici. Predstava je radnog naziva „Lov na Vitez slavonske ravni“, a riječ je o autorskom tekstu Ane Prolić utemeljenog na motivima Zagorkinog romana. Ferenčina je obećao osuvremenjenu dramu u kojoj će se pokušati povući paralela između političkih elita ovog i onog vremena.

Na tiskovnoj konferenciji govorili su i Filip Pavišić, Ravnatelj opere HNK i Miroslav Čabraja, Ravnatelj drame, koji je najavio potpuno drugačiju sezonu osječkog HNK od svih prethodnih, opisavši ju kao subverzivniju i aktualniju.

Tekst: Redakcija O-ONajnovije