Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

OTVORENJE IZLOŽBE

Industrijska baština grada Siska


OSIJEK - Muzej Slavonije vas poziva na otvorenje izložbe pod nazivom „Industrijska baština grada Siska“ koja će se održati u utorak, 4. listopada 2016. godine, u 12 sati u atriju Zgrade Glavne straže, Trg Sv. Trojstva 2, u Osijeku. Izložba se održava u suradnji s Gradskim muzejom Sisak i Foto galerijom „Siscia Obscura“ iz Siska.

Na izložbi će industrijska baština biti prezentirana kroz povijesni i tematski pregled, autora mr. sc. Vlatka Čakširana, ravnatelja Gradskog muzeja Sisak te kroz fotografije četiri hrvatska fotografa – Stanka Abadžića, Damira Matijevića, Janka Belaja i Miroslava Arbutine. Ovi vrhunski fotografi  od kojih je svaki do sada ostvario svoj osobni stil fotografiranja stavljeni su u jedno sasvim novo okruženje, njima nepoznato i novo, u kojem su primijenili svoj prepoznatljiv fotografski rukopis. Tako da su se sa street fotografije, aktova, reklamne i dokumentarne fotografije koje oni rade, odjednom prebacili u tamne prostore hala, među kaose linije, uske prostore…

Zajednička izložba spaja povijesni kontekst razvoja grada Siska i njegove industrijske baštine s umjetničkim pristupom koji konstatira postojeće stanje. Na taj se način javnost nastoji senzibilizirati za tu problematiku te potaknuti na razmišljanje o mogućnostima iskorištavanja industrijske baštine kao mogućeg generatora razvoja grada Siska. Ujedno, to može biti primjer drugim sredinama kako se može potaknuti rasprava o navedenoj problematici.

Izvor: Muzej SlavonijeNajnovije