Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

KINEMATOGRAFI OSIJEK

Dani europske kinematografije


OSIJEK - Kino Urania nas poziva da zajedno proslavimo dane europske kinematografije.

Sigurno već znate da je naše kino u centru grada ponosan član nekoliko europskih filmskih i kino udruženja, kao što su Europa Cinemas, CICAE, Europe Loves Cinema Network i hrvatske udruge neovisnih kinoprikazivača Kino mreža.

Europa Cinemas je zajednica europskih art kinoprikazivača koja redovno, od 2010. godine u Veneciji u sklopu filmskog festivala okuplja 28 perspektivnih filmaša iz 28 europskih zemalja. U okviru inicijative 28 Times Cinema, u suorganizaciji s udruženjima LUX Prize, Venice Days i Cineuropa, naše kino Urania su do sada predstavljala 2 Osječana: Edi Ćelić i Matej Sudarić, koji su iskoristili ovu iznimnu priliku te se vratili u Osijek prepuni novih i kreativnih ideja.

Od ove godine Europa Cinemas kreće s novim projektom, koji smo kao veliki ljubitelji europske i festivalske kinematografije objeručke prihvatili.

U nedjelju 9. listopada se obilježava European Art Cinema Day projekcijama ponajboljih europskih filmskih naslova:
11:00 h Čarobna kupka Doktora Proktora (dječji film sinkroniziran na hrvatski jezik),
17:15 h Bravo!
19:10 h Moj kralj
21:20 h Victoria

Cijena ulaznice za sve filmove je snižena i iznosi samo 15 kn.

Odmah idući dan, u ponedjeljak 10.10. s početkom u 20 sati održava se besplatna projekcija nagrađivanog filma Mustang, simultano u 28 europskih zemalja, povodom 10. obljetnice LUX Prize nagrade. Film donosi danas aktualnu priču o sukobu tradicije s novim dobom te govori o borbi za ravnopravnost i toleranciju. Nakon projekcije, putem video konferencije održat će se intervju s redateljicom filma Deniz Gamze Ergüven, kada će se putem Twittera moći saznati nešto više o pozadini priče u filmu.

Film smo  već više puta prikazivali na redovnom programu, a osim priče koju opisuje posebno je zanimljiv i zbog svoje pozadine. Naime,
redateljica, poput većine ostale filmske ekipe nisu profesionalni glumci, a film je osvojio nagrade na gotovo svim festivalima na kojima je prikazan, što je potpuno neuobičajeno u filmskoj praksi.

Dobro došli u kino Urania.

Izvor: Kinrmatografi OsijekNajnovije