zatvori oglas

KINO URANIA

Tolerancija i promjena gledišta


OSIJEK - U ponedjeljak u kinu Uranija bit će prikazana dva filma posvećena toleranciji i promjeni gledišta.

Jeste li znali da je u romskoj kulturi idealna dob za udaju djevojčica tinejdžerska dob? A jeste li znali da stanovnici ruralnih područja Maroka još uvije žive u kućama izgrađenima od blata i slame? Svaka zemlja, religija i kultura imaju svoje običaje i tradicije, koji su u drugima možda nelogični i začuđujući.

Helen Keller je svojevremeno izjavila da je "Najznačajniji rezultat edukacije je tolerancija". Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje nečijeg prava na različitost. A tolerantni upoznavanjem i razumijevanje sebe i drugih i tu je ključan dijalog. Upravo dijalog je ono što nam svima nedostaje kako bismo promijenili okruženje u kojem živimo i pomaknuli granice koje razdvajaju, a koje nisu državne nego su primarno u glavama svih nas.

U Hrvatskoj živi velik broj manjina i upravo zbog toga smo 2014. godine organizirali „Sichtwechsel - Festival tolerancije i promjene gledišta“, gdje smo organiziranjem radionica, panel rasprava, predavanja i projekcijama filmova podučili djecu kako biti tolerantni.

U ponedjeljak 24. listopada o toleranciji i uvažavanju ponovno ćemo govoriti projekcijama filmova:
- 17 h: Razred (83 min)– besplatna projekcija filma
- 19:15 h: Fatima (79 min)– projekcija filma u sklopu Rendez-vous ciklusa

 „Razred“ redateljice Vesne Ćudić osvojio je nekoliko nagrada na festivalima, a donosi priču iz samog nam susjedstva- sniman je u Dardi. Svakog ljeta nekoliko hrabrih mladih Romkinja iz Baranje natječe se za titulu Miss Roma...poslije titule obično slijedi i prošnja. Ali što ako njihov san nije da ih se čim prije zaprosi, već da završe školu i budu prve članice njihovih obitelji sa srednjoškolskom diplomom?

Odmah nakon filma „Razred“, u 19:15 sati na rasporedu je projekcija filma „Fatima“ koji prikazujemo po sniženoj cijeni ulaznice od 20 kn, u sklopu  „Rendez-vous au cinema“ festivala. Fatima je samohrana je majka dviju kćeri kojima nastoji osigurati bolji život. Podrijetlom iz Maroka, kao mlada stigla je u Francusku gdje radi kao čistačica, a poznavanje francuskog jezika i dalje joj je ograničeno. Kćeri tinejdžerke izvor su joj ponosa, ali i glavobolje te teško uspijevaju pronaći isti jezik.

Hoće li djevojke iz filmova ustrajati i ostvariti svoje snove? A hoće li to učiniti milijuni drugih djevojaka i mladića iz našeg susjedstva?

Izvor: Kinematografi OsijekNajnovije