Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

AKF

Dani u znaku Austrije


OSIJEK - 7. dani austrijske kulture u Osijeku od 10. do 17. 11. 2016.
 

Dani austrijske kulture u Osijeku, koje organizira Austrijski kulturni forum u Zagrebu zajedno s Gradom Osijekom, HNK-om Osijek, Muzejom likovnih umjetnosti Osijek, Kinematografima Osijek, Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Osijek i Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek – Austrijskom čitaonicom Osijek doživljavaju svoje sedmo izdanje te sada već postaju tradicijom u Osijeku. Kao i proteklih godina na programu su raznolika kulturna događanja, a bliske povijesno-kulturne veze između Austrije i Slavonije upravo su do danas vidljive u Osijeku i ovoj regiji.

Svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu 10.11. u 19.00 sati otvaraju se 7. dani austrijske kulture u Osijeku. Na otvorenju će govoriti voditeljica marketinga HNK-a Osijek Dražena Vrselja, član Uprave Raiffeisenbanke Austria d.d. Marko Jurjević, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Zagreb Susanne Ranetzky i zamjenik gradonačelnika grada Osijeka Vladimir Ham. Ovoga puta priredili smo posebnu glazbenu večer pod nazivom Handmade Music from Vienna na kojoj će se svirati trio „Square Waltz“ iz Beča. U skladbama Square-Waltz  isprepliću se svjetska glazba i originalne skladbe uz primjese jazza i vatrenih improvizacija, a uvijek povezane s Bečom i velikim glazbenim naslijeđem ovoga grada glazbe.
 
Dani se nastavljaju otvorenjem izložbe „Coupe international Vol. Three: Eva Engelbert & Maja Marković“ 11. 11. u Muzeju likovnih umjetnosti. Umjetnice Eva Engelbert i Maja Marković često rade sa specifičnim izložbenim lokacijama i dijele zajednički interes za postavljanje izložbi izvan klasičnog izložbenog prostora.

Ovaj put filmski program posebno je posvećen djeci i mladima. U okviru ovog programa  od 12. – 13. 11. u kinu Urania bit će prikazano ukupno 5 filmova.

U HDLU-u, Galeriji Kazamat, 12.11. na programu je otvorenje zajedničke izložbe umjetnika Christopha Meiera i  Dine Zrneca pod nazivom „Izazovi prostornosti“. Izložba će predstaviti mlade  autore  koji intenzivno razmišljaju o vlastitom umjetničkom pozivu.

Likovna radionica za djecu na temu „Slikanje i crtanje – Moj grad “ , namijenjena djeci od 4 do 14 godina, održat će se 15. i 16. 11. u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici – Austrijskoj čitaonici. Radionica je zamišljena kao savršen omjer zabave i učenja .

Željko Jančić Zec, fotograf, video umjetnik i slikar u svojoj će nam izložbi „Sloboda“ otkriti što za njega znači biti slobodan. Otvorenje izložbe je 15. 11. u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici - Austrijskoj čitaonici.

Predstavljanjem knjiga „The Long Shots of  Sarajevo, 1914 - 2014. Ereignis – Narativ – Gedächtnis“ i „Wechselwirkungen. Austria-Hungary, Bosnia-Herzegowina and the Western Balkans, 1878 - 1918“, 17. 11. u Gradskoj i Sveučilišnoj knjižnici Osijek - Austrijskoj čitaonici zatvaraju se 7. dani austrijske kulture u Osijeku. 

Izvor: AKFNajnovije