zatvori oglas

JAZZ

Končar i Jurković - Meeting point


OSIJEK -Grad Osijek u suradnji s Hrvatskom udrugom za znanost, umjetnost i kulturu u utorak 20. prosinca 2016. u 20,00 sati u Muzeju Slavonije, u atriju Glavne straže (arheološki odjel), organizira koncert GORAN KONČAR & DARKO JURKOVIĆ JAZZ QUARTET: „MEETING POINT“
 
Violinist međunarodne reputacije, Goran Končar te Darko Jurković Jazz Quartet u kojem, uz Jurkovića (gitara), sviraju Henry Radanović (kontrabas), Zvjezdan Ružić (klavir) i Adriano Bernobić (bubnjevi) predstavit će osječkoj publici odličan novi album "Meeting point". Deset skladbi na albumu masterirano je u legendarnom Abbey Road studiju, a djelo koje je okupilo ove vrsne glazbenike na jednom izdanju je "Capriccio za solo violinu i jazz kvartet" velikog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, nastalo 1963. godine. Papandopulov "Capriccio", crossover klasike i jazza imao je doista čudan put - skladba napisana za veliki jazz festival u Beogradu dobila je festivalsku nagradu, ali nikad nije izvedena, već je završila na tadašnjoj Jugoslavenskoj radioteleviziji gdje je godinama ležala. Kada ju je Goran Končar otkrio, započeo je i projekt okupljanja grupe muzičara koja bi je mogla izvesti. Praizvedba je bila 2013. godine, a prvi put snimljen, Papandopulov "Capriccio" postao je mjestom susreta (Meeting Point) izvrsnih glazbenika otvorenih istraživanju i eksperimentiranju. Njihovo zajedničko muziciranje bilo je poticaj nastanku novih skladbi, ali i novih aranžmana, poput onog za legendarnu skladbu Miljenka Prohaske "Adieu".

Svi glazbenici na izdanju dali su svoje viđenje Meeting pointa – na albumu su dvije autorske skladbe Darka Jurkovića, jednog od najkreativnijih hrvatskih jazz gitarista, jedinog koji u Hrvatskoj koristi posebnu tehniku two hands tapping po uzoru na američkog gitaristu Stanleya Jordana. Njegova funk kompozicija "Rolling Oranges" originalno je nastala za trio, a na ovom je izdanju predstavljena u novom aranžmanu kao i njegova druga skladba, "Under the Open Sky" koja je posebno aranžiran za violinu, violončelo (posebna gošća - Ljerka Končar) i jazz kvartet.

Svoje viđenje Meeting pointa dao je i basist i kontrabasist Henry Radanović, njegove dvije skladbe predstavljene su u novim obradama za violinu, violončelo i jazz kvartet. "Long Distance" tipična je jazz skladba bogatog ritma s velikom mogućnošću improvizacije, dok je "Kalamota" iznimno ugođajna skladba, mirnog karaktera te zrači opuštenom atmosferom inspiriranom otočićem Kalamotom.

Umjesto Krunoslava Levačića, kao člana originalnog postava koji je na ovom albumu pokazao ne samo svima dobro poznat smisao za humor već i vrhunsko zanatsko umijeće te kreativnost, u Osijeku će nam se ovaj put pridružiti Adriano Bernobić na bubnjevima. Najmlađi član ansambla Zvjezdan Ružić predstavio se dvjema skladbama inspiriranim tradicijskim plesovima dubrovačkog primorja i otoka Korčule "Linđom" i "Moreškom".

Skladbe odražavaju karakterističnu plesnu ritmičku strukturu kao i melodijske i harmonijske odnose prisutne u pučkim plesovima uz učestale obrasce ponavljanja. "Meeting point"  predstavlja susret discipline klasičnih djela i lepršavost jazza. Ovaj koncert vrhunski je repertoar iznimno talentiranih glazbenika koji osim izuzetnog međusobnog uvažavanja pokazuju i beskonačnu želju za propitivanjem granica - granica žanra, ali i svojih osobnih. Posebna gošća na koncertu bit će Ljerka Končar Gamulin (violončelo).

Tekst: Nino Zubčević
 Najnovije