zatvori oglas

HDLU OSIJEK

Treba li Osijeku Galerija Kazamat 2


OSIJEK - U srijedu 15. veljače u 12 sati održana je u prostorijama Galerije Kazamat konferencija za novinare na kojoj su se predstavnici Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Osijek (HDLU Osijek) osvrnuli na novonastale probleme povezane sa sudbinom i budućim djelovanjem Galerije Kazamat.

Na konferenciji su u ime HDLU Osijek i Galerije Kazamat govorili Domagoj Sušac (akademski slikar-grafičar, Izv.prof. na UAOS), Igor Loinjak (magistar struke povijesti umjetnosti i komparativne književnosti, prvostupnik filozofije, voditelj Galerije Kazamat, član HR AICA Hrvatska sekcija Međunarodnog Udruženja Likovnih Kritičara, Asistent na UAOS) Stanislav Marijanović (akademski slikar-grafičar, voditelj Odsjeka za likovnu umjetnost na UAOS, voditelj Međunarodne radionice umjetničke grafike u Osijeku, Doc.art na UAOS), Krunoslav Dundović (magistar Lik. Kulture, predsjednik UO HDLU Osijek, Asistent na UAOS) i Mario Matoković (prof.lik.kulture, bivši predsjednik HDLU Osijek 2013.-2016., asistent na UAOS).

Povod je sazivanju konferencije za novinare problem iznajmljivanja ulaznoga dijela Galerije Kazamat političkoj stranci Hrvatski laburisti koji je do prosinca 2016. godine bio u sastavu galerijskih prostora čime je izravno oduzet službeni ulaz u prostorije Galerije Kazamat. Na identičnom je natječaju i dio prostora Galerije Kazamat prvenstveno namijenjen multimedijalnoj radionici iznajmljen privatno sa svrhom održavanja sportsko-rekreacijskih aktivnosti čime je došlo do dodatnog smanjenja prostornih kapaciteta same Galerije. Predstavnici su HDLU Osijek od tada do početka veljače 2017. godine u četiri navrata službenim putem tražili sastanak s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem do kojega nikada nije došlo, a gospodin Vrkić svaki se puta opravdavao neimanjem vremena za navedenu problematiku spuštajući rješavanje problema na dogradonačelnika Vladimira Hama koji se opravdavao nepoznavanjem situacije. Stvari su kulminirale kada je na sjednici Gradskog vijeća 10. veljače 2017. godine vijećnik Miroslav Vanek (GOGO) iznio problematiku Galerije Kazamat i pri tome zatražio poništenje natječaja nakon čega je gradonačelnik Vrkić iznio niz neistina na račun HDLU Osijek i njegovih članova.

U uvodnom je dijelu konferencije za novinare sada već bivši predsjednik HDLU-a Osijek Mario Matoković iznio razloge njezinog sazivanja iznoseći niz pojedinosti povezanih s novonastalim problemima u kojima se našla Galerija Kazamat. Domagoj Sušac predstavio je neke segmente gotovo stogodišnje povijesti i djelovanja HDLU Osijek iscrpno se osvrćući na početak djelovanja Galerije Kazamat te ulogu Ministarstva kulture RH koje je za obnovu toga dijela kompleksa osječkih kazamata prije nešto više od deset godina utrošilo više od 4.500 000,00 kuna namjenskih sredstava s ciljem da Grad Osijek osnuje Dom HDLU Osijek po uzoru na centralni zagrebački do čega nikada nije došlo. Sušac se osvrnuo i na niz ugovora koji su potpisani između Grada Osijeka, Ministarstva kulture RH te HDLU-a Osijek, a koji su se pokazali višestruko štetnim kako za HDLU Osijek tako i za Galeriju Kazamat. Napose je istaknuo činjenicu da je Grad Osijek u jednome trenutku prostor Galerije Kazamat, koji je do tada potpadao pod Upravni odjel za društvene djelatnosti (Odsjek za kulturu) i bio prostor od posebne kulturne važnosti, premjestio u Upravni odjel za financije i nabavu (Odsjek za gospodarenje poslovnim prostorima).

Voditelj Galerije Kazamat Igor Loinjak dotaknuo se relevantnosti izložbenoga programa ističući da Galerija ne služi da bi se u njoj prezentirali radovi isključivo članova HDLU Osijek. Štoviše, izložbeni program iz godine u godinu pokazuje smjer profiliranja Galerije Kazamat u izložbeni prostor relevantan ne samo za kulturu Grada Osijeka, nego čitave zemlje o čemu svjedoči i vrlo visok status programa Galerije Kazamat pri raspodjeli sredstva koje Ministarstvo kulture RH svake godine izdvaja i dodjeljuje za programe iz područja „vizualnih umjetnosti, likovnih monografija, dizajna i arhitekture“.  Stanislav Marijanović iznio je niz demanta na neistinite i neutemeljene izjave gradonačelnika Ivana Vrkića koje je gradonačelnik izrekao na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 10. veljače javno degradirajući i omalovažavajući HDLU Osijek i njegove članove.

Članovi HDLU Osijek konferenciju su za novinare zaključili sa sljedećim zahtjevima:
a) od Grada Osijeka traži se poništenje natječaja kojima su u najam dani ulazni prostor Galerije Kazamat Hrvatskim laburistima te prostor nekadašnje multimedijalne radionice u kojem se u neposrednoj budućnosti planiraju održavati privatni sportsko-rekreacijski programi
b) traži se također da se prostor Galerije Kazamat izuzme iz Upravnog odjela za financije i nabavu (Odsjeka za gospodarenje poslovnim prostorima) i premjesti u Upravni odjel za društvene djelatnosti (Odsjek za kulturu) jer po svim parametrima pripada kategoriji prostora od posebne kulturne važnosti.
c) konačno, od gradonačelnika Ivana Vrkića traži se javna isprika zbog niza neistina o HDLU Osijek i njegovim članovima koje je gradonačelnik javno izrekao na spomenutoj sjednici Gradskoga vijeća, a kojima je direktno naštetio ugledu i neospornim stručnim kompetencijama članova HDLU Osijek budući da najveći broj njegovih članova pripada skupini akademski obrazovanih građana iz područja umjetnosti.
d) da se pravno regulira daljnje djelovanje HDLU Osijek s pripadajućom Galerijom Kazamat između Grada Osijeka i HDLU Osijek.

Na poveznici se nalazi snimka jučerašnje konferencije za novinare: http://bit.ly/HDLUosijek-press

Izvor: HDLU OsijekNajnovije