zatvori oglas

IZLOŽBA

Film koji samo ja gledam


OSIJEK - Muzej likovnih umjetnosti poziva vas na otvorenje izložbe u četvrtak 9. ožujka u 19.00 sati.
 
Ivan Faktor – Film koji samo ja gledam
 
U petak 10. ožujka spočetkom u 12.00 sati možete se pridružiti u razgovoru i vodstvu kroz postav izložbe autoru Ivanu Faktoru, Leonidi Kovač (izv.prof.dr.sc. ALU u Zagrebu) i Valentini Radoš (kustosica MLU).

Ivan Faktor (Crnac 1953.) multimedijski je umjetnik. Bavi se eksperimentalnim filmom, fotografijom, videom, multimedijskim instalacijama. Filmove, te potom video djela, snima neprekidno od 1975. godine. Od 1979. sudjeluje u konceptualističkim akcijama i izložbama, izvodi performanse s videom i filmom, postavlja instalacije, radi multimedijalne izvedbe.

Sudjelovao je 1995. na 46. bijenalu u Veneciji (A Casa / At Home 2), a 2002. bio je predstavnik Hrvatske na 25. bijenalu u São Paulu. Samostalnom izložbom Erstes Programm predstavio je svoj rad u Centru za medijsku umjetnost (ZKM / Zentrum für Kunst und Medien) u Karlsruheu 2012. godine.

Djela mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, a filmska djela u Hrvatskom filmskom arhivu Hrvatskog državnog arhiva i u arhivu Hrvatskog filmskog saveza. Dobitnik je brojnih nagrada, među ostalima i Velike nagrade na 11. danima hrvatskog filma 2002. te Velike nagrade 39. zagrebačkog salona 2005. godine.

Ova izložba, prvo samostalno predstavljanje u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti u dvadeset godina, nudi kružni pogled na stvaralaštvo umjetnika kroz najvažnije dionice kako se predstavljaju u 20-tak radova, od kasnih 1970-ih sve do najnovijeg filma iz 2016. Posebna cjelina postava posvećena je multimedijalnom projektu Kangaroo court, ujedno i najrecentniji otkup MLU iz 2016. godine. Izložba je naslovljena po radu iz 1980. godine. Kustosica izložbe je Valentina Radoš koja zajedno s umjetnikom potpisuje autorski koncept. Uz predgovor kustosice, uvodni tekst napisala je Leonida Kovač. Autor vizualnog identiteta izložbe je Igor Kuduz.

Izvor: MLUONajnovije