Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

PREDAVANJE

Baština i priroda: krajolik mogućnosti


OSIJEK - Baština i priroda: krajolik mogućnosti tema je kojom će se ove godine obilježiti Dani europske baštine 2017. u Hrvatskoj.

U brojnim naseljima diljem Hrvatske tijekom rujna i listopada organizirane su izložbe, stručna predavanja, prezentacije, radionice, obilasci i drugi sadržaji kojima se želi prizvati važnost istinske povezanosti i interakcije čovjeka s prirodom u današnjem visokotehnološkom dobu te ih pozicionirati kao temelj, izvorište ljudskog umjetničkog kreiranja.

Temu ovogodišnjih Dana baštine –  Baština i priroda: krajolik mogućnosti – Konzervatorski odjel u Osijeku obilježit će prezentacijom načina / postupka zaštite krajobraza na primjeru sjeverozapadnog dijela Banskog brda ili Baranjske planine. Područje je to na kojem je prisutna višestoljetna tradicija vinogradarstva, a odlikuju ga duboki usjeci – surduci  u lesnim stijenama, vinogradarske kućice s vinskim podrumima – gatorima, iznad kojih se pružaju vinogradi, voćnjaci i šume. Na ovaj način želimo ukazati na značenje zaštite krajobraza, njihovu raznolikost i kulturnu vrijednost, koje, u žurbi što nam je nameće svakodnevni život, ne vidimo i ne cijenimo.

O cilju očuvanja prirodne baštine i krajolika za buduće generacije izlagat će predstavnici institucija s područja Osječko-baranjske županije, koje se bave zaštitom prirode, krajobrazom, vinarstvom i vinogradarstvom, geografijom, kao i predstavnici lokalne zajednice.

Prezentacija postupka zaštite krajobraza na primjeru sjeverozapadnog dijela Banskog brda ili Baranjske planine održat će se 29. 9. 2017., u 11:00 sati, u prostoru Konzervatorskog odjela u Osijeku, Kuhačeva 27.

Foto: BK Osijek
 Najnovije