Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

HNK

HNK u božićnom raspoloženju


OSIJEK - 110 godinu svoga postojanja HNK Osijek završava, a kako bi drugačije do li, radno. U prekrasnom blagdanskom raspoloženju sugrađanima, ali i stanovnicima Belog Manastira, Donjeg Miholjca, Đakova, Vinkovaca te Valpova, daruje niz Božićnih koncerata. Prema utiscima posjetitelja već održanog koncerta u osječkoj konkatedrali, vrijedi poslušati koncert zbora Opere HNK.

Što nam je još u prosincu HNK Osijek pripremio, pročitajte u nastavku:

Orašar“,15.,16.,18., 19. prosinca u 19 sati

Balet u dva čina, odnosno četiri slike posljednji je u nizu od tri baletna djela velikog ruskog, nadasve svjetskog skladatelja Čajkovskog, te svakako jedno od najljepših djela klasične baletne literature. Balet se temelji na libretu Mariusa Ivanoviča Petipa nastalom prema priči Ernesta Hoffmana, u obradi Alexandra Dumasa oca. Riječ je o bajkovitoj, božićnoj, mirisom oraha i cimeta prožetoj priči o djevojčici i čarobnjaku, igračkama koje tijekom noći ožive, o mašti i radosti, pobjedi dobra nad zlim. Sto dvadeset dvije godine nakon praizvedbe, popularnost „Orašara“ diljem svijeta strelovito raste, te na svijetu gotovo da nema generacija sanjara, zaljubljenika u glazbu i balet koja nije barem jednom pobjegla u predivan dječji svijet mašte tako dojmljivo oslikan glazbom i scenskim pokretom.

Božićni koncert, 20. prosinca u 19 sati

Koncertom koji je održan 10. prosinca u osječkoj konkatedrali, započeo je niz Božićnih koncerata zbora Opere HNK u Osijeku kojim ravna dirigent Davor Kelić. Taj poseban doživljaj harmonije glazbe i prostora ponovo ćete moći u Osijeku doživjet ako u srijedu 20. prosinca u 19 sati dođete u Župu Uzvišenja sv. Križa.

Ulaz je slobodan!

Novogodišnji gala koncert, od 27.do 29. prosinca u 20 sati

Već dvadeset dvije godine Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku sa svojim opernim ansamblom bilježi pretakanje jednog ljeta u drugo glazbom koja nas podsjeća koliko smo u srcu Mitteleurope. Uz umilne zvuke valcera i polki, uz Straussa starijeg i mlađeg Lehara, Kalmana. Ove godine, međutim, idemo veliki korak dalje, budući da nam se pridružuje i svjetski poznat, "violinist s najbržim prstima na svjetu": Roby Lakatos s Kurina Triom. Koncetom će dirigirati maestro Berislav Skenderović, direktor i umjetnički voditelj Vojvođanskog simfonijskog orkestra, ugaoni kamen vojvođanskog kulturnog života. 27., 28. i 29. prosinca u osječkom teatru svjedočit ćemo vrhunskome glazbenom doživljaju, a Osijek će se moći pohvaliti činjenicom da će ugostiti glazbenike koje ugošćuju u najvećim i najprestižnijim koncertnim dvoranama diljem Europe, Amerike i Azije.

Silvestarski koncert, 30. prosinca u 20 sati

1.    Giachino Rossini:    WILLIAM TELL, Uvertira   
2.    Johann Strauss, ml.:    BEČKA KRV, valcer
3.    Gioachino Rossini:    SVARAKA KRADLJIVICA, Uvertira
4.    Jacques Offenbach:    ORFEJ U PODZEMLJU, Finale uvertire
5.    Johann Strauss, ml.:    RUŽE S JUGA, valcer
6.    Aram Khachaturian:    MASQUERADE, Valcer i Galop
7.    Johann Strauss, ml.:    CARSKI VALCER
8.    Johann Strauss, ml.:    PIZZICATO POLKA
9.    Johann Strauss, ml:    MUNJE I GROMOVI, polka
10.    Johann Strauss, ml.:    ŠIŠMIŠ, Uvertira
 
Dirigent / Davor Kelić
Koncertni majstor / Igor ŠimonjiNajnovije