Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

GALERIJA KAZAMAT

Izložba radova umjetničke grafike


OSIJEK - Kako bi se potaknuo razvoj umjetničke grafike u gradu Osijeku, a time i u cijeloj Hrvatskoj, 2012. godine nastao je projekt: „Međunarodna radionica umjetničke grafike“. Pod projektom će se u Osijeku od 4. do 20. svibnja u osječkoj Galeriji Kazamat održati izložba grafika nastalih na 6. Međunarodnoj radionici umjetničke grafike, IWAGO 6.

Na tom su sazivu sudjelovale francuske umjetnice Sylvie Abelanet i Catherine Keun, izv. prof. art. Darko Jakić i asistentica Iva Ćurić s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, izv. prof. art. Stanislav Marijanović, koji je ujedno i voditelj IWAGO projekta, četvero odabranih studenata: Iva Muškić, Luka Petrak i Mia Štark s UAOS-a, te Bernadett Friesz, gošća s Umjetničke akademije iz Pečuha.

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 4. svibnja, u 20 sati.

Zadnjih desetak godina Osijek se profilirao kao značajna umjetnička sredina u kojoj posebno mjesto zauzima umjetnička grafička produkcija što se i potvrdilo brojnim nagradama koje su dobili osječki umjetnici na izložbama u zemlji i inozemstvu. Danas se s respektom govori o „osječkoj grafičkoj sceni“ kao i „osječkoj grafičkoj školi“, kako ju identificira akademik Tonko Maroević, a  koja je usko vezana za djelovanje Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Umjetničke akademije u Osijeku.

U tom se kontekstu posebno mjesto daje djelovanju Međunarodne radionice umjetničke grafike, koja je jedinstvena manifestacija te vrste na području Republike Hrvatske. Njeno osnivanje i rad iznimno su važni za kontinuirani razvoj i promoviranje umjetničke grafike u gradu Osijeku i cijeloj Hrvatskoj, a njen je značaj prepoznat i u inozemstvu. Međunarodna radionica umjetničke grafike odvija se u atelijerima Odsjeka za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku koji su opremljeni po profesionalnim standardima. Posvećena je tehnikama dubokog tiska, a odvija se uz vodstvo akademskog slikara-grafičara izv.prof.art. Stanislava Marijanovića.

Sama manifestacija traje deset dana tijekom mjeseca srpnja svake godine. Na njoj, uz odabrane članovi HDLU Osijek, sudjeluju i  drugi vrsni umjetnici-grafičari iz Hrvatske te pozvani autori iz inozemstva. U prethodnih 6 saziva na njoj je sudjelovalo 57 umjetnika iz 14 zemalja. Uobičajeno je da na svakom sazivu sudjeluje i nekoliko odabranih studenata Grafike, čime se doprinosi kontinuiranom razvoju tog specifičnog umjetničkog metiera. Svaki saziv završava jednodnevnom izložbom radova sudionika, a redovito se predstavlja i izložbama u osječkoj Galeriji Kazamat te, prigodno, i zagrebačkoj likovnoj publici.

Radionica putem „otvorenih vrata“ participira i u Osječkom ljetu kulture. Svaki sudionik ostavlja organizatoru 5 grafičkih otisaka, te je skupljena respektabilna zbirka od gotovo 300 radova. Manji dio radova pohranjen je i u Grafičkom kabinetu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a pojedini su otisci ustupljeni sponzorima manifestacije.

Izložba je otvorena od 04. do 20. svibnja 2018. godine

Radno vrijeme Galerije Kazamat:
Srijeda, četvrtak i petak od 17:00 do 20:00 sati
Subota i nedjelja od 10:00 do 13:00 sati.



Najnovije