Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

KINEZI U OSIJEKU

Za gradnju termoelekrane u Osijeku zainteresirani Kinezi


OSIJEK - Povod jučerašnjem radnom posjedu poslovne delegacije iz Kine, bila je Izgradnja termoelektrane na području grada Osijeka, investicija vrijedna 500 milijuna €

Kinesku delegaciju koju je predvodio dr. Cheng Zhilun (Alan Chan), razvojni manager tvrtke China Machinery Engineering Corporation primio je u Gradskoj upravi gradonačelnik Ivan Vrkić, i zamjenik Vladimir Ham i suradnici.

Gradonačelnik se zahvalio bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću koji je omogućio ovaj poslovni susret te Feliksu Unkoviću predsjedniku Instituta za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, na posredovanju u njegovoj realizaciji.

China Machinery Engineering Corporation (CMEC) utemeljena je 1978., a danas je među prvih deset kompanija u Kini i ima snažnu podršku njihove nacionalne banke.

Prvi su razgovori obavljenii i na državnoj razini u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu financija te su iskazani interesi za ulaganja u infrastrukturalne projekte, a u konkretnom slučaju u projekt termoelektrane KKE Osijek 500. Nakon razgovora u Gradskoj upravi obišli su i postojeće postrojenje TO Osijek.

Prvi pregovori bili su vrlo uspješni te su uspostavljeni stabilni temelji za nastavak suradnje na obostrano zadovoljstvo - zaključak je obiju strana ovog razgovora.

 Najnovije