Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

APEL HPK

Propadaju donacije stočne hrane za poplavljene jer ih nema tko prevesti


Propadaju donacije stočne hrane za Gunju i ostala prije dva mjeseca poplavljena područja jer ih nema tko prevesti. Molimo novinare za pomoć, stoji to, između ostalog, u apelu poslanom jučer iz Hrvatske poljoprivredne komore. Kako navodi Antun Vrakić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore - istočna regija, koja obuhvaća pet slavonskih županija, u Novoj Kapeli stoji spremna suha slama i sijeno i deset kamiona s prikolicom, samo se čeka novac koji je obećao Crveni križ za gorivo i naknadu prijevozniku.

- Za prijevoz stočne hrane do Gunje, Rajevog Sela i ostalih poplavljenih područja trebalo bi oko 10.000 kuna za gorivo, za cestarinu 2200 kuna te još 10.000 kuna za naknadu prijevozniku. Dva mjeseca čekamo da Crveni križ oslobodi 22.000 kuna, koliko nam treba, iz ona 64 milijuna kuna koja su građani donirali. Poslali smo im do sada na stotine dopisa, ali ne reagiraju - kaže Vrakić te dodaje kako im jedino preostaje tražiti pomoć preko medija.

Tajana Radić, voditeljica Odjela za regionalni razvoj HPK-a, podsjeća kako poljoprivrednici s poplavljenih područja, na žalost, daljnjih godinu dana neće moći proizvoditi hranu za vlastite potrebe i za stoku.

- Od početka poplava Hrvatska poljoprivredna komora prikuplja donacije stočne hrane, pomaže oko transporta i šalje je na ugrožena područja. S obzirom na to da će stočna hrana biti potrebna cijelu godinu, poljoprivredni proizvođači neumorno zovu našu instituciju i žele poslati što više hrane u skladišta. Do sada je HPK preko donacija prijevoznika i naftnih kompanija koordinirao prijevoz oko 1200 tona stočne hrane i sijena. Trenutačno je u našim evidencijama zabilježeno još oko 3000 tona stočne hrane, za prijevoz koje je potrebno oko 25.000 litara goriva i 125 kamiona - kaže Tajana Radić te dodaje kako su poslali dopise Hrvatskom Crvenom križu, Ministarstvu obrane i Zagreb Holdingu za pomoć oko transporta, ali oni to nisu smatrali prioritetnim.

“Sada, nakon dva mjeseca natezanja, stočnoj hrani koja je namijenjena Gunji zbog vremenskih uvjeta prijeti propadanje”, stoji u priopćenju iz HPK-a.

(Glas-Slavonije, Z.Rupčić)

 Najnovije