zatvori oglas

NOVE VIJESTI

Sport u Osijeku


OSIJEK - Osijek je oduvijek bio grad sporta i sportaša. Gotovo da i ne postoji sportski klub ili udruga koja nije djelovala u Osijeku.

Jedna od prvih sportskih disciplina kojom su se Osječani bavili bila je streljaštvo u počecima 18. stoljeća. Početkom doba industrijalizacije, sredinom 19. stoljeća, sport dobiva sve veću ulogu u gradu na Dravi tako se Osječani u to doba bave plivanjem, biciklizom, klizanjem i veslanjem.

Porast interesa za sport i sportske klubove javlja se početkom dvadesetih i sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća. Moderni sportovi tadašnjeg vremena dolaze i u Osijek - tako su Osječani već 1916. godine napucavali nogometnu loptu po raznim livadama, s obzirom da su nogometna igrališta tada bila tek „daleka budućnost“. No, zato je Osijek već 1924. godine imao svoj hipodrom na Pampasu, a 1929. godine gimnastičku dvoranu u Sokolskom domu. Uz nogomet Osječani se tih godina bave šahom, kuglanjem boksom, tenisom i stolnim tenisom, atletikom, a 1930-ih i motociklizmom.

sport os01

Modernizacija društva, pojava televizije, širenje radio valova, te lakša distribucija tiskovina omogućila su Osječanima uvid i u neke druge sportove, ali i dolazak drugih sportaša u Osijek. Završetkom Drugog svjetskog rata nastupaju i određene društvene promjene, stoga je bavljenje sportom tih godina bilo „obvezna stvar“.

S obzirom da nogomet poprima sve veći globalni utjecaj, 1945. godine osnovan je današnji osječki prvoligaš tada pod imenom „Udarnik“, stoga već 1949. godine započinje gradnja nogometnog stadona Gradski vrt. Izgradnja Gradskog vrta donijela je Osijeku osim nogometnog igrališta, atletsku i speedway stazu. Stadion Gradski vrt od tada čini jednu od prepoznatljvih vizura Osijeka.

U to vrijeme javljaju se uistinu brojna sportska društva – tako se Osječani aktivno bave primjerice košarkom, odbojkom, kuglanjem, boćanjem, streličarstvom, dizanjem utega, hokejom na travi…

Najteže razdoblje za osječki sport bilo je tijekom Domovinskog rata, mnogi klubovi tada ulaze u fazu mirovanja, ali braniteljima Osijeka je upravo bavljenje sportom bila jedna od najdražih aktivnosti prilikom povratka s bojišta. Tako se početkom devdedesetih u Osijeku i okolici osnivaju brojni sportski klubovi koji u svome nazivu nose brojku `91 ili `92.

Osnivanjem suverene države Hrvatske sport u Osijeku dobiva puni zamah. Najpopularniji je i danas dakako nogomet, te osječki prvoligaš nogometni klub Osijek. Osim NK Osijeka, na području grada u nižim ligama djeljuju još mnogi nogmetni klubovi, a nogometom se aktivno bavi tisuće Osječana.

sport os06

U današnje vrijeme osim nogometa popularni su svi sportovi s loptom - izgradnjom sportskih dvorana Zrinjevac, Jug 2 i Nastavno športske dvorane Gradski vrt jačaju muški i ženski dvoranski klubovi - odbojkaški, rukometni i košarkaški klubovi. 

sport os07sport os09

sport os05

Osim sjajnih nogometaša, rukometaša, odbojkaša Osijek se može pohvaliti sasvim novom generacijom izvrsnih gimnastičara, atletičara i plivača – sa svakog natjecanja se s pregršt medalja vraćaju članovi gimanstičkog kluba „Inova-gim“ i „Osijek Žita“.

Izvrsni su i mladi članovi Gradskog streljačkog društva Osijek 1784, ali i članovi karate kluba Osijek Žito, te članovi teakwondo kluba Osijek, koji predstavljaju perjanicu brojnih osječkih borilačkih sportova.

sport os03

No osim grupnih sportova, Osijek se može pohvaliti i s nekoliko vrhunskih individualaca – od kojih svakako treba spomenuti sjajnu mladu tenisačicu Donnu Vekić, koja je s petnaest godina već pronašla svoje mjesto na WTA ljestvici, te trostrukog osvajača svjetskog rekorda u bacanju kugle, paraolimpijca Darka Kralja. Tom popisu svakako treba pridodati i Mirelu Skoko, s pregršt osvojenih medalja iz streličarstva, veslačicu Mirnu Rajle, te jednog od najpoznatijih nogometaša Davora Šukera.

sport os08

Osječani itekako prate moderne sportove, tako danas u Osijeku djeluje klub američkog nogometa Cannons, te klub hokeja na ledu Kune, koji se već mogu pohvaiti organizacijom jednog uspješnog turnira.

Osijek se može pohvaliti i time da je bio prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo novi sport „Podvodni hokej“ te u kojemu se već šest godina održavaju utakmice podvodnog hokeja. Zasluga tome pripada Ronilačkom centru Osijek, koji uz bavljenje ovim sportom vrši i edukaciju mladih ronilaca. U Osijeku djeluju ukupno četiri ronilačka kluba koja aktivno promiču ronilaštvo.

U Osijeku od 2010. godine djeluje i prvi karting klub, Auto karting klub Osijek, čiji vozači se već natječu u prvenstvu Hrvatske. Iako nemaju vlastitu karting stazu u Osijeku, ostvarili su zapažene rezultate.

Ono što je zajedničko svim sportskim klubovima i udrugama na području Osijek je nedostatak financijskih sredstava za normalan rad. Gotvo da isti financijski problemi muče osječkog nogometnog prvoligaša kao i pojedine nogometne klubove iz nižeg ranga natjecanja, dakako ne u istom obimu. Jedan od problema je dakako i nedostatak prostora za treniranje, koji se u znatnoj mjeri ublažio izgradnjom NŠD Gradski vrt. U toj dvorani u pojedinim danima istovremeno trenira i više od dvadeset raznih klubova, uz to što se ondje održava i nastava tjelesne i zdravsvene kulture šest osječkih škola.

Ono što pokreće sportske klubove i pojedince je sportski entuzijazam, specifičan za sportske aktivnosti, odnosno želja za što boljim rezultatom i plasmanom. Upravo je sportski entuzijazam razlog bavljenja pojedinaca sportom, s obzirom da većina trenira potpuno besplatno i sami plaćaju svoje troškove odlazaka na natjecanja i treninge te kupnju sportske opreme.

Uvriježena je činjenica kako je sport najzdravija aktivnost kojom se čovjek može baviti. Osim jačanja zdravstvenog stanja pijedinca jača se i društveni život, te osjećaj zajedništva i socijalizacija kod mlađe populacije, a osjećaj pobjede je dakako ono što motivira sportaše za daljnji rad.

S obzirom na izvrsne rezultate svih osječkih sportskih klubova, osjećaj pobjede je uistinu raširen Gradom na Dravi.Najnovije