Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

HUMANITARNA UTRKA

Lege za djecu superjunake nastupiti u trci Wings for life


OSIJEK - Humanitarna utrka Wings for Life koja se prvog vikenda u svibnju organizira u cijelom svijetu i ove će godine svoju hrvatsku inačicu imati u Zadru. Najmasovnija utrka čiji je cjelokupni prihod od startnina namijenjen istraživanju leđne moždine, te omogućavanju mobilnosti osobama s ozljedama moždine, svake je godine sve popularnija među trkačima. U Hrvatskoj se utrka tradicionalno održava u Zadru, a već nekoliko tjedana zatvorene su prijave jer je popunjeno svih 9000 startnih mjesta. Utrka je u live prijenosu televizija širom svijeta i uživa veliku popularnost, prije svega zbog izvrsne organizacije i humanitarnog karaktera.

Osječki humanitarci "Lege za djecu superjunake" posljednjih su godina partneri organizatora i osiguravaju biciklističku pratnju vodećih u utrci (po dva biciklista uz vodeću natjecateljicu, po dva uz vodećeg natjecatelja, te po jedan uz vodeću natjecateljicu i najtecatelja u invalidskim kolicima).

"Lege za djecu superjunake" nastali su prije nekoliko godina kao inicijativa za pomoć obnovi osječke pedijatrije, a javnosti su postali poznati kada su neprekidno 72 sata biciklirajući i trčeći od Osijeka do Dubrovnika prikupili znatna financijska sredstva za osječku pedijatriju. Nakon toga organizirali su robotsku rehabilitaciju u dubrovačkoj poliklinici Glavić za sedmogodišnju Fides Babić koja je bila teško pokretna nakon moždanog udara. Kao nastavak, nastala je u Osijeku i trkačka Liga za djecu superjunake koja već nekoliko godina svakog tjedna okuplja trkače iz Osijeka i okolice i sredstva od startnina uplaćuje u humanitarne projekte i onima kojima su najpotrebnija. Zaklada Slagalica prepoznala je trud Lega i nagradila ga Nagradom Johann Kohlhoffer za filantropsku inicijativu godine Slavonije i Baranje.

Ovogodišnji Wings for Life u Zadru bit će poseban i zbog činjenice da će Lege pratnju vodećih obaviti na hrvatskim biciklima Greyp, razvijenima i proizvedenima u tvrtki Rimac, čiji je najnoviji model nedavno predstavljen svjetskoj javnosti. Na taj će način, zahvaljujući Legama jedna od najpozitivnijih hrvatskih humanitarnih priča biti zaokružena hrvatskim biciklima iz najpozitivnije hrvatske poslovne priče.

Tradicionalno, i ove će godine na zadarsku utrku dvojica Lega krenuti biciklima, pa će Ivica Lenard i Igor Toman (Mileni i Svileni) još jednom simbolično spojiti Osijek i Zadar. Tradicionalno, uz Lege za djecu superjunake će i ove godine biti Grand Auto Osijek i Čarobni Tim, kojima se ove godine priključila i osječka Karolina. Uz Lenarda i Tomana u Zadru će i ove godine u pratnji vodećih biti Davor Brmež i Mirko Vukotić, a pridružit će im se i Željko Vračić i Igor Mikulić. Tradicionalno u utrci će iz svojih kolica simbolično sudjelovati i najbrži među Legama, glasnogovornik Lega Saša Drinić, kojega će zadarskim ulicama i Jadranskom magistralom gurati članovi Tima Osijek koji će ove godine okupiti osječke trkače na najmasovnijoj utrci na svijetu.

Izvor: Tanja GrganovićNajnovije