zatvori oglas

HRANA KAO UTJEHA

Kako prepoznati zdravu hranu


OSIJEK - Hrana: zadovoljavanje osnovne potrebe za preživljavanjem, očuvanje zdravlja, utjeha, zabava, dosada, nervoza, briga...Većini sudionika radionice pod nazivom GRIC-GRIC održane danas 28. studenog 2014., hrana je puno više od puke potrebe za preživljavanjem te se pri odabiru iste ne vodi puno računa o utjecaju na psiho-fizičko zdravlje.

Volonterke PRONI Centra/Info-centra za mlade Osijek, Lucija Cvitković i Mihaela Korman, u suradnji s Udrugom Vaga provjerile su prehrambene navike sudionka (većinom srednjoškolaca), koji su imali priliku saznati kako nastaje ovisnost o hrani, kako ju prepoznati te kako se protiv nje boriti. Posebna pozornost posvetila se šećeru i brzoj hrani.

Predstavnice Udruge Vaga, Danijela Periš i Maja Grgić, ukazale su na učinke koje nezdrava hrana i „fast food“ ima na naš organizam te do čega može dovesti neinformiranost, nemar prema samome sebi i konzumiranje svega onog što trenutno može zadovoljiti naše potrebe.
 
„Kada jedemo obrok pun šećera, naše osjetilo okusa se otme kontroli, naša probava i mozak vrlo intenzivno proživljava osjećaj koji našem organizmu uzrokuje konzumacija šećera. Ta aktivacija našeg središta za nagradu je vrlo slična onoj koju našem tijelu uzrokuju supstance koje izazivaju ovisnost poput alkohola i nikotina. Bombardiranje našeg organizma šećerima iz hrane naglo povisuje razine dopamina i izaziva još veću želju za ponovnom konzumacijom obroka bogatog šećerom u što kraćem vremenskom roku,“ ističu iz udruge Vaga.

Na interaktivan i vrlo zanimljiv način mladi su naučili i kako prepoznati zdravu hranu na temelju tablice hranjivih vrijednosti na proizvodima, te na čega treba obratiti posebnu ozornost u odabiru proizvoda koje kupuju. Također, osobnim iskustvom o tome kako je vježbom i mijenjanjem prehrambenih navika pobijedila svoju ovisnost o hrani, Mia Varešanović, predstavica zumba fitnesa Studio Osceo dalal, dodatno je potakla sudionike radionice na promišljanje o tome koliko se zdravo hrane.
 
U konačnici, i sami mladi su ponudili moguće načine rješavanja problema s prekomjernom i nezdravom hranom. Naravno, nema univerzalnog recepta koji vrijedi za sve, ali vrijedi razmisliti o osobnim metodama borbe protiv ovisnosti, u ovom slučaju, o hrani!

Tekst: Mihaela Korman i Lucija CvitkovićNajnovije