Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MOOT COURT

Osječki studenti prava briljirali na nacionalnom moot court natjecanju


OSIJEK - S Moot Court Croatia, nacionalnog moot court natjecanja studenata pravnih fakulteta u Hrvatskoj, četveročlani tim studenata s Pravnog fakulteta u Osijeku u sastavu u sastavu Romana Ćosić, Katarina Knežević, Tomislav Metelko i Mario Vrdoljak vratio se s dvije od tri moguće nagrade: za najbolji pisani podnesak i najboljeg govornika.

Moot Court Croatia je natjecanje u obliku simuliranog suđenja nastalo po uzoru na moot court natjecanja koja su iznimno popularna među studentima prava diljem svijeta, a okuplja samo najbolje studente prava iz cijele Hrvatske. Takva natjecanja predstavljaju izvrsnu priliku za studente da steknu vrijedna iskustva istraživanja i vođenja slučaja, kao i da u praksi primjene teorijska znanja stečena na fakultetima. Samo natjecanje sastojalo se od pisanja pisanih podnesaka i usmenih rundi pred sudom, a studenti su na spornom slučaju počeli raditi još u siječnju.

Ovaj tim jedini je iz Osijeka koji se plasirao na usmene runde među 14 najboljih u državi te je 8., 9. i 10. svibnja sudjelovao na usmenim rundama natjecanja u Zagrebu. Nakon okršaja s timovima s pravnih fakulteta iz Zagreba i Rijeke u preliminarnim ročištima, plasirali su se u polufinale natjecanja što je već tada činilo najveći uspjeh PFO-a na ovom natjecanju, a uspješnim argumentiranje protiv još jednog riječkog tima u polufinalu uspješno su došli do samog finala. Pobjeda u finalu protiv zagrebačkog tima izmakla im je u tijesnoj raspravi, no u Osijek donose nagradu za najbolji pisani podnesak kao tim s najboljom pravnom argumentacijom. Također, članica tima Katarina Knežević je za svoje retoričke vještine i staloženost tijekom usmenih izlaganja proglašena najboljom govornikom MCC-a,  čime je osječki tim odnio dvije od tri nagrade na ovom natjecanju.

Uz sve obaveze studenata na fakultetu, višemjesečna priprema za natjecanje je iziskivala puno vremena koje je trebalo odvojiti za proučavanje pravne literature, hrvatskog zakonodavstva te pravne prakse. Studenti ističu da je bio velik izazov stati pred vrhunske pravne stručnjake u sudačkim vijećima sastavljenima od vrhunskih odvjetnika, sudaca Županijskog suda u Zagrebu i sudaca Vrhovnog suda Republike Hrvatske te asistenata Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji su provjeravali znanje, retoriku, stav te pravnu argumentaciju natjecatelja od prvog, do zadnjeg - finalnog ročišta.

Cjelokupni tim se zahvaljuje na pomoći u pripremi za natjecanje Pravnom fakultetu Osijek i svom mentoru, odvjetniku Ranku Zatezalu, koji je za njih odvojio svoje vrijeme usmjeravajući ih u pravom smjeru sve do finala.

Tekst: Katarina Knežević,
Predsjednica udruge studenata prava LEGOS

 Najnovije