Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

OBRAZOVANJE

ISKRA waldorfska incijativa


OSIJEK - Upoznali bismo vas s radom udruge ISKRA waldorfska incijativa i što oni svojim radom promiču.

ISKRA waldorfska incijativa je osnovana početkom ove godine, točnije krajem siječnja. Udruga je osnovana od troje ljudi, a sada broji 10-ak članova i više desetaka simpatizera koji se povremeno uključe u djelatnosti i aktivnosti udruge. Generalni cilj udruge je djelovanje za opće dobro, prvenstveno kroz odgojno-obrazovnu djelatnost, ali i mnoga druga područja (kulturna, ekološka itd.). Udruga promiče prirodni pristup življenju uopće, koji bi čovjeka doveo u sklad sa samim sobom i okolinom.

Specifični cilj je osnivanje waldorfskih vrtića i škola te uspostavljanje suradnje između tih odgojno-obrazovnih institucija i lokalne zajednice kroz različite aktivnosti. Ono što je važno jest da waldorfska nije samo neka „alternativna“ škola, već impuls za promjene u društvu. Waldorfska pedagogija nastala je nakon prvog svjetskog rata, kada je Europa bila u ruševinama (ne samo materijalnim), kako se tako što ne bi ponovilo, točnije, kako bi se od sada pa nadalje obrazovao potpun čovjek, humaniziran, mirotvoran, stvaralački nastrojen, onaj koji svoju individualnost može realizirati u izazovima vremena.
Na tom putu i mi želimo djelovati. Želimo omogućiti djeci i mladim ljudima samoostvarenje, otkrivanje vlastitih talenata i sposobnosti, ekspresiju i pobuditi želju za učenjem onima koji su je negdje tijekom vlastitog procesa obrazovanja izgubili.

Naučiti mladog čovjeka misliti, umjesto kako i što misliti, pravi je pedagoški izazov. Poticaj proaktivnog i kreativnog pristupa životu daje osobi volju za daljnjim stvaranjem te samopouzdanje koje se kasnije ogleda u individualnom i društvenom djelovanju. Na taj način je odgojno-obrazovna djelatnost povezana s kulturnom, ali i gospodarskom, jer je kreativnost pretpostavka za inovacije, a volja za kontinuirani rad i ustrajnost – neovisno o području djelovanja.

Postojeći sustav mora doživjeti kvalitativnu promjenu, a ne samo reformu koja će biti puka nadogradnja. Uvođenje novih predmeta i kolegija nije riješenje, kao ni slijeđenje tržišnih trendova. Ne možemo predvidjeti tržište i burzu ni za iduća tri mjeseca, stoga je specijalizacija i usmjeravanje školstva k isključivo jednoj domeni (npr. prirodoslovlje) pogubno ne samo za razvoj mladog čovjeka, već i za društvo. Pedagogija bi trebali njegovati čovjekove sposobnosti, razvijati njegove intelektualne, ali isto tako i osjećajne te voljne kapacitete, kako bi se čovjek razvijao cjelovito i zdravo.

Ne postoji definicija waldorfa i waldorfske pedagogije, kao ni centralna ličnost ili institucija koje rukovode njome. Waldorf možemo zvati i bilo kojim drugim imenom, jer odrednica jedne škole ili vrtića su redovito ljudi koji stoje iza toga, kao i namjere tih ljudi. Waldorfska pedagogija u pedagoškom smislu je ništa drugo nego pedagogija metode, a to znači da slijedi plan i program utvrđen od nadležnog ministarstva (djeca nisu zakinuta, čak imaju i dodatne predmete poput ručnog rada, zemljoradnje, euritmije, starih zanata, sviranja instrumenata itd.). Ono što je specifično jest da se taj plan i program prilagođavaju metodološki djetotovim potrebama tijekom psiho-fiziološkog razvojnog ciklusa. Tako će se dijete od 7 godina podučavati putem slika, bajki i kroz igru, dok će dijete od 13 godina (pubertet i odražavanje u svijetu) učiti o geografskim otkrićima, izučavati astronomiju i sl. Stoga se može reći da se waldorfski kurikulum kroji prema djetetu. Za napomenuti je pristup ove svjetske pedagogije ide u korak s najsuvremenijim psihološkim i medicinskim postignućima i otkrićima.

Iz navedenog se daje zaključiti da zvati waldorfsku pedagogiju „alternativnom“ je sasvim pogrešno, budući da bi takva nastojanja trebala biti temelj svake pedagogije. Epitet „alternativan“ odaje dojam marginaliziranosti i to je upravo ono što ne želimo u našoj lokalnoj zajednici. Želimo ravnopravan status sa svim ostalim metodama obrazovanja, kao i suradnju sa svim lokalnim institucijama s kojima možemo raditi na zajedničkom cilju, a to je opće dobro.

Dosadašnje aktivnosti smo financirali većinom osobno („iz svog džepa“), dok smo za troškove predavača i voditelja radionica naplaćivali minimalnu participaciju. Krenuli smo s radom na društvenim projektima, aplicirali na određene natječaje te sada čekamo rezultate. Cilj nam je umrežavanje s organizacijama i institucijama koje pred sobom imaju iste ciljeve i  zastupaju humane vrijednosti.

Uspostavili smo pozitivnu suradnju s gradom Osijekom i dobili smo status „udruge od posebne važnosti za grad Osijek“. Promicanjem pluralizma u odgoju i obrazovanju te aktivnim uključivanje roditelja i ostalih građana u taj izuzetno važan društveni segment, uzimamo budućnost u svoje ruke i stvaramo svjetlije sutra.
Potaknuli smo raspravu u gradskom vijeću o uvođenju waldorfskih grupa u gradske vrtiće i edukaciju odgajatelja/ica. Radionicama, seminarima, izložbama i drugim oblicima senzibiliziranja javnosti potaknuli smo više 10-ak osoba iz Osijeka da krenu na studij waldorfske pedagogije pri Institutu za waldorfsku pedagogiju (www.iwp.hr). Trenutno tražimo prostor adekvatan u Osijeku za prvi waldorfski vrtić i waldorfsku igraonicu te gradimo temelje za otvaranje waldorfske škole koja bi trebala biti velik doprinos lokalnoj zajednici.

Naš rad možete podržati na razne načine: direktnim uključivanjem u aktivnosti, praćenjem naše facebook stranice i web stranice (u izradi), posjećivanjem naših seminara i radionica ili pak širenjem informacije o našem radu i ciljevima. Ipak se radi o budućnosti naše djece .

Srdačno,
ISKRA waldorfska inicijativaNajnovije