zatvori oglas

HOUR OF CODE

Igrom do znanja u osječkim školama


OSIJEK - Može li Osijek postati nova hrvatska i europska informatička meka? Potvrdan odgovor dolazi iz skupine ICT tvrtki okupljenih u projektu Osijek Software City. Jedan od limitirajućih faktora bujajućeg hrvatskog ICT sektora je nedovoljan broj visokoobrazovnih kadrova dostupnih na tržištu rada. OSC iza sebe ima niz organiziranih edukacija, a ovoga puta su drugu godinu zaredom u Tjednu edukacije i računalnih znanosti obilježili Sat kodiranja koji za ciljanu skupinu ima učenike i studente.

Treći po redu Sat kodiranja (Hour of Code) je globalna inicijativa u kojoj sudjeluju desetci milijuna djece iz više od 180 zemalja svijeta gdje se kroz zabavne radionice upoznaje s osnovama kodiranja. U Hrvatskoj je ove godine sudjelovalo 172 obrazovne ustanove od čega petnaestak s područja Osijeka. Dva peta razreda OŠ Višnjevac su imala priliku prolaskom kroz interaktivne „Minecraft“ i „Star Wars“ vodiče doživjeti osnove programiranja te tako na zabavan nači dobiti uvod u ono što čini i pokreće digitalni svijet u kojem odrastaju.

„Sat kodiranja u Hrvatskoj je krenuo upravo iz Osijeka i veseli nas rastući pozitivni trend gdje se događanje osim po povećanju samog broja sudionika u Slavoniji zapravo proširio i na ostatak zemlje. Učenike je važno izložiti kreativnim izazovima u informatici kako bi vidjeli s one strane računalnog zaslona gdje se nalazi svijet  koji može biti izazovniji i zanimljiviji od same igrice. Cilj je u djeci prepoznati potencijal i potaknuti ih da nastave sami dalje.“, rekao je Ivan Škaro, zaposlenik osječkog Farmerona i jedan od petnaestak volontera OSC-a koji su čitavi tjedan održavali radionice. Kaže kako su za uspješnog informatičara u dobro plaćenoj industriji bitni logičko mišljenje, ali ponajviše upornost.
 
OŠ Višnjevac je od prošle godine uvela mogućnost pohađanja informatike od prvog razreda osnovne škole, a vlastitim sredstvima i donacijama se trude opremiti interaktivne učionice kako bi za svoje učenike i djelatnike osigurali što bolje uvjete učenja i rada.

Teskst i foto: Goran Orlić / OŠ Višnjevac

 Najnovije