Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

GISKO

Međunarodni dan materinskog jezika


OSIJEK - Odjel za rad s djecom i mladima i Austrijska čitaonica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, već petu godinu, obilježavaju Međunarodni dan materinskog jezika nizom kreativnih susreta. Kreativni susreti s djecom održavat će se od četvrtka, 18. veljače do ponedjeljka, 22. veljače 2016. godine u prostoru Igraonice i Kluba za mlade Odjela za rad s djecom i mladima te Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

•    četvrtak, 18. veljače 2016.
10.00-11.00 sati "Wir spielen zusammen!" igraonica na njemačkom jeziku.
18.00-19.30 sati "Naturalizacija posuđenica u hrvatskome jeziku" (s naglaskom na germanizmima), lingvističko predavanje
•    petak, 19. veljače 2016. - 10.00-11.00 sati "Játszunk együtt!" igraonica na mađarskom jeziku
•    subota, 20. veljače 2016. 
10.00-11-00 sati "Samstag Lesung!" Austrijsko-njemačka radionica
11.00-12.00 sati  "Čitateljski izazov!" lijepo čitanje na makedonskom i albanskom jeziku
•  ponedjeljak, 22. veljače 2016.
12.00- 13.00 sati "Lidija Helajz i Pijetao iz Vesele avlije u Knjižnici" scenska igra i radionica njegovanja  zavičajnog govora

Želja nam je ovim događanjima pridonijeti kulturnoj razmjeni i čuvanju tradicionalnih vrijednosti, širenju multikulturalnosti te materinski jezik predstaviti igrom, pričom, pjesmom.

21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika

Materinji ili materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem, ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće.

Svjesna uloge materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kretivnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja, UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.
Osim uloge komunikacijskog sredstva i prijenosnika društvenih vrijednosti i identiteta, jezici mogu utjecati i na gospodarski razvoj. Istraživanja pokazuju kako polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja jer polovicu svih jezika govori samo deset tisuća i manje govornika, a čak četvrtinu samo tisuću osoba. Obrazovni sustavi širom svijeta i Internet zanemaruju tisuće jezika, što ugrožava i bogatstvo ljudskog znanja.

Nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje, ističe UNESCO. Stoga, Međunarodni dan materinskog jezika ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.

Izvor: GISKO
Foto: EŠ PulaNajnovije