Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

OBRAZOVANJE

Dobrodošli na Festival znanosti


OSIJEK - Festival znanosti od 18. - 24. travnja 2016.

    Vidjeti svijet u zrnu pijeska,
    nebo u divljem cvatu,
    zadržati beskonačnost na dlanu ruke
    i vječnost u jednom satu.

 

Riječima slavnoga barda Williama Blakea upućujemo vama, dragi posjetitelji, četrnaestu pozivnicu na Festival znanosti s ovogodišnjom temom – Znanost i umjetnost. Poetskim je umijećem Blake u tek nekoliko slika, kako je to samo pjesnicima dano, proniknuo do temeljnih poveznica znanosti i umjetnosti: motrenja, divljenja, razumijevanja ljepote i otkrivanja sklada svijeta. I oči znanstvenika, poput onih umjetnika, “... rastu pored stvari, naslonivši uho na ćutanje što ih okružuje i muči”, jer su i oni “vječno treptanje u svijetu” (A. B. Šimić). Razmotrite djelo bilo kojega velikog umjetnika, predložio je prije mnogo desetljeća Matthew Arnold, i uvidjet ćete da je obilježeno, izravno ili neizravno, željom da ukloni ljudsku zabludu, raščisti ljudsku zbunjenost i umanji ljudsku bijedu.

Umjetnost je kritika života, pa su svi veliki umjetnici, reče Arnold, prožeti težnjom da ostave svijet boljim i sretnijim od onoga koji su zatekli. Znanost i umjetnost napajaju se iz istoga izvora – ljudske kreativnosti. One su ostvarenje onoga najboljeg u čovjeku; njegova stremljenja boljitku, slobodi, želji za promjenom, pomicanju granica. Umjetnost i znanost obračunavaju se s našim predrasudama, ispravljaju naše uvide, pomažu razumijevanju sebe i svijeta, težnja su, borba i iskorak u bolji svijet.

I upravo vas zato pozivamo da i ovo, četrnaesto znanstveno proljeće s nama iskoraknete u bogat program Festivala znanosti, koji će se odvijati u 19 gradova diljem Hrvatske.

U 2016. obilježavamo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, 100 godina opće teorije relativnosti Alberta Einsteina i 400 godina od smrti Williama Shakespearea.

Znanost, kao i umjetnost, “nikada ne prima svijet kakvim ga je našla, niti ga ostavlja takvim” (T. Ujević). Počujte, stoga, i vi njezin zov i prihvatite izazov; iskoraknite, unaprijedite svoje uvide, otpustite svoje predrasude, zadovoljite svoje znatiželje, promijenite sebe, promijenite svijet – nabolje!

Dobro došli na Festival znanosti!
Organizacijski odbor 14. festivala znanosti

PROGRAM

Izvor: festivalznanosti.hr
 Najnovije