zatvori oglas

DOKKICA

Mala matematička škola Pitagora


OSIJEK - Dječja osječka kreativna kućica ponovno pokreće program Male matematičke škole „Pitagora“ te novi program Mala škola Sorobana za djecu koja žele matematiku naučiti na zabavan i kreativan način.

Program „Pitagora“ namijenjen je učenicima 3. i 4. razreda osnovne škole i to darovitoj djeci, djeci koja postižu dobre rezultate iz matematike te pokazuju posebno zanimanje za matematičke sadržaje. Sastoji se od interaktivnih radionica u kojima će djeca, uz primjenu metoda igre, praktičnih radova, demonstracije, a kroz iskustveno i istraživačko učenje, razviti dodatne matematičke potencijale i vještine za primjenu stečenih matematičkih znanja u svakodnevnom životu. Planirane su teme: matematičke igre, računanje s novcem, mozgalice, geometrijski oblici, tangram, površina i prostor, mjerenje, Klokan bez granica, vjerojatnost, statistika, kombinatorika, matematika i srodne znanosti. Program počinje 14. studenog 2016. i traje do kraja ožujka 2017.godine. Održava se ponedjeljkom od 18 do 19 sati, a cijena mjesečne članarine iznosi 60 kn. Prijave na program traju do 11.11.2016.g.

Mala škola Sorobana je program namijenjen djeci prosječnih matematičkih sposobnosti i to učenicima 2., 3. i 4. razreda. Abacus - soroban je japanski uređaj za računanje. Pomoću Sorobana djeca uče zapisivati i uspoređivati, ali i zbrajati, oduzimati, množiti i dijeliti brojeve. Radom na Sorobanu stvara se jasniji dojam o veličini brojeva te se djeca uče snalaženju na malom prostoru za zapis (manjem od lista papira). Djeca zapisujući brojeve isključivo na papiru (ili školskoj ploči) ne razmišljaju o veličini tih brojeva niti o broju znamenaka koje trebaju zapisati. Ne razvije li se djeci svijest o veličini brojeva, oni se svode na nizove znamenki koji se najjednostavnije čitaju po dvije ili tri, tj. po slogovima, kao npr. telefonski brojevi. Rad na sorobanu poboljšava memoriju, koncentraciju, procjenjivanje, vizualizaciju, rasuđivanje, brže računanje, poboljšava školski uspjeh i pridonosi popularizaciji matematike kod djece.

Program će se održavati srijedom od 18 do 19 h, a počinje u prosincu 2016. te traje do kraja ožujka 2017.godine. Mjesečna članarina iznosi 100 kn, a cijena Sorobana je 80 kn. Upisi na program traju do 18.11.2016. Djecu možete prijaviti putem telefona na broj 782 454 ili na udruga.dokkica@gmail.com sa sljedećim podacima: ime i prezime djeteta, razred, škola, ime roditelja, kontakt telefon.

Tekst: Marina Dokić, mag.prim.educ.Najnovije