Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

UDRUGA KLIKERAJ

Škola za 21. stoljeće


OSIJEK - S početkom 2017. godine startao je i projekt „Škola za 21. stoljeće, škola za kreativnost“.

Projekt je to koji je usmjeren prema darovitim učenicma osnovnih škola. Daroviti učenici nerijetko su na marginama interesa odgojno-obrazovne prakse. Premda daroviti učenici zakonski jesu definirani u pravilu je relativno malo prostora i vremena koji su im posvećeni u okviru osnovnog ili srednjeg obraozvanja.

Tim stručnjaka okupljenih u udruzi Klikeraj iz Osijeka odličio je nešto promijeniti po tom pitanju. Klikeraj, kao nositelj projekta, koji je financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, okupio je čak 18 osnovnih škola s područja Slavonije kao partnere projekta. Osnovni cilj projekta je razvijanje vještina kreativnog mišljenja kod učenika četvrtih razreda koji su u svojim školama prepoznati kao potencijalno daroviti ili daroviti. Kreativno mišljenje svojstveno je darovitim učenicma i iz tog razloga važno je sustavno razvijati ga kroz poticanje kognitivnog razvoja te obogaćivanje školskih ali i izvanškolskih sadržaja kod svakog mališana. 

Učitelji, nastavnici i stručni suradnici iz osnovnih škola u Bizovcu, Đakovu, Gunji, Našicama Oriovcu, Račinovcima, Semeljcima, Slavonskom Brodu, Starim Mikanovcima, Strizivojni, Viljevu, Vinnkovcima te iz dviju osječkih i dviju vukovarskih škola u sklopu projekta educirani su u područjima psihologije kreativnosti i psihologije darovitosti te će pomoću stečenih kompetencija i uz stručnu superviziju u svojim školama provoditi program poticanja kreativnog mišljenja kod darovitih učenika. Program se sastoji od 10 radionica kroz koje se intenzivno obogaćuje nastavni sadržaj na takav način da kod učenika razvija konvergentno i divergentno mišljenje te ostali aspekti kreativnosti. Program će se provoditi tijekom drugog polugodišta ove školske godine, a učenici će se vježbati u vještinama stvvaranja i realiziranja malih i velikih ideja. 

Pored programa poticanja kreativnosti udruga Klikeraj je, također u okviru projekta, organizira i Proljetnu školu kreativnosti koja će se održati u travnju. Ona je zamišljena kroz niz radionica iz područja slikarstva, plesa, robotike, filma, jezika, socijalne kreativnosti i ekologije koje će dati priliku učenicima da istraže vlastite interese i uključe se u domene s kojima možda ranije nisu imali doticaja, ali i primijeniti vještine kreativnog mišljenja u konkretnim situacijama. Voditelji spomenutih radionica u okviru Proljetne škole kreativnosti iskusni su stručnjaci u svojim područjima i nesumnjivo će poučiti mališane stvarima koje će im koristiti u školskom napredovanju, ali i u osobnom razvoju. 

Udruga Klikeraj u posljednje tri godine postala je prepoznatljiva organizacija na području istočne, ali i cijele Hrvatske, koja svojim djelovanjem u području psihologije dječjeg razvoja promiče razvoj kreativnosti i drugih aspekata kognitivnog razvoja. Kroz brojne edukacije, radionice i predavanja psiholozi i edukatori iz udruge Klikeraj prenose najsuvremenije spoznaje iz područja kognitivne i razvojne psihologije kako bi obrazovanje u našim školama bilo kvalitetnije te kako bi se holistički razvijali potencijali svakog učenika.

Izvor: Udruga Klikeraj Najnovije