Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

EDUKACIJA

Dan sigurnijeg interneta


OSIJEK - Centar za nestalu i zlostavljanju djecu i Microsoft Hrvatska već treću godinu zaredom zajednički organiziraju edukacije u hrvatskim školama povodom obilježavanja globalnog Dana sigurnijeg interneta 7. veljače, kojem je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima.

Ove edukativne aktivnosti provode se sklopu projekta „Safer Internet Centre Croatia: Making internet a good and safe place” (2015-HR-IA-0013)  kojega sufinancira Europska unija, a već je sada za edukacije na Dan sigurnijeg interneta prijavljeno 115 hrvatskih škola. Prijave škola još uvijek traju, no već je sada jasno da je premašen prošlogodišnji broj od 104 škole s 6.000 učenika koje su sudjelovale u projektu. Koordinator navedenog projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, dok su partneri projekta Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Grad Osijek i Vipnet d.o.o.

Korištenjem tehnologije, djeca i mladi gube svijest o granicama između stvarnog i virtualnog svijeta što povećava rizik od različitih rizičnih ponašanja, nasilja i počinjenja kaznenih djela, što se projektom poput Dana sigurnijeg interneta želi spriječiti.

Kroz projekt će se 7. veljače održati predavanje Skype for Business za učenike svih uključenih škola, a svaka od škola će napraviti i radionicu na lokaciji. Radionice su pripremljene za rad s računalima i bez njih, kako kojoj školi odgovara. U oba slučaja, razvijaju se kreativne vještine te se uspoređuju aktivnosti djece prije pojave interneta i danas. Obzirom na iskustva prošle godine, organizatori su ove godine odlučili organizirati pripremna predavanja za učitelje putem Skype for Business, pa su tako do danas održana tri predavanja na koja se odazvalo više od 100 učitelja iz 48 škola.

Također, svim uključenim školama je podijeljen edukacijski paket koji obuhvaća razne materijale koje učitelji mogu koristiti u radu s učenicima; video uratke, upute za izvođenje radionica, prezentacije za roditelje, edukacijske knjižice i vodiče, priručnike, teme za literarne radove i drugo. Istvoremeno u tijeku je kampanja na internetu i društvenim medijima i u sklopu nje roditelji i djeca će moći ispunjavati online kviz  koji će 7. veljače biti objavljen OVDJE te će tako moći provjeriti svoju razinu sigurnosti na digitalnim medijima.

Izvor: Microsoft Hrvatska

 Najnovije