zatvori oglas

OBRAZOVANJE

Očitovanje ravnateljice OŠ Svete Ane u Osijeku


OSIJEK - U cijelosti vam prenosimo očitovanje ravnateljice OŠ Sveta Ana u Osijeku, a vezano za tiskovnu konferenciju predsjednice Sanje Šprem i članova Sindikata hrvatskih učitelja.


Na tiskovnoj konferenciji održanoj 05. rujna 2017. u Osijeku, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja  prozvala je ravnatelje kako koji krše Zakon odbijajući tehnološke viškove, ponovno pribijajući na stup srama konkretne škole u Osječko-baranjskoj županiji, pa tako i Osnovnu školu Svete Ane u Osijeku, čija sam ravnateljica.

Tom prilikom Sanja Šprem izjavila je kako ravnatelji  odbijajući zaposliti tehnološki višak koriste rupu u zakonu. Ono što je za članove sindikata rupa u zakonu, za ravnatelje je važeća zakonska odredba koje su se u donošenju odluka obvezni pridržavati.

Zakonom o odgoju i obrazovanju  propisano je kako ravnatelj donosi odluku o zapošljavanju u Osnovnoj školi uz prethodnu suglasnost  školskog odbora. Tehnološki višak, tj. osobe upućene Uputnicom nadležnog  Povjerenstva za viškove i manjkove  nisu izuzete od Zakonom propisane procedure za donošenje odluke o zapošljavanju.  Ukoliko takva suglasnost Školskog odbora izostane, škola je u obvezi dostaviti Uredu državne uprave pisano očitovanje, što je u Osnovnoj školi Svete Ane i učinjeno. Ujedno je zatražen i uvid u evidencijske liste Povjerenstva

Ono što gđi Šprem kao predsjednici SHU i članici Državnog povjerenstva za zbrinjavanje viškova i manjkova očito nije poznato jest činjenica kako članovi Zajedničkog povjerenstva za zbrinjavanje viškova i manjkova   iz redova sindikata  manipuliraju imenima osoba koja imaju prednost pri zapošljavanju puno prije donošenja odluke  o upućivanja na javljanje pojedinim  osnovnoškolskim ustanovama. Upravo zbog ove činjenice i sumnje u rad navedenog  povjerenstva  koje ne radi u skladu s Pravilnikom o kriterijima  za donošenje odluke o prednosti pri zapošljavanju, izostala je suglasnost Školskog odbora u Osnovnoj školi Svete Ane za zapošljavanje upućene osobe.

     Ne radi se ovdje, kako tvrde članovi SHU, o nikakvoj „samovolji ravnatelja“, kojom je „zgrožena“ predsjednica Sanja Šprem i koju neprestano ponavlja kao mantru, nego o mogućoj zlouporabi položaja i ovlasti pojedinih članova  povjerenstva iz redova sindikata, koji ravnatelje prozivaju za nepoštivanje zakona, a ujedno bez srama pogoduju pojedinim osobama pri odlučivanju o njihovoj prednosti pri zapošljavanju.

Do kada ćemo o tome šutjeti i dozvoliti da se ravnatelje koji žele pošteno  obavljati svoj posao zastrašuje i javno proziva?

Ukoliko zatražene informacije o radu povjerenstva ne dobijemo u zakonom propisanom roku o svemu ćemo obavijestiti Državno povjerenstvo za viškove i manjkove u osnovnoškolskim ustanovama, Ministricu  obrazovanja Blaženku Divjak i  Državno odvjetništvo.


U Osijeku, 06. rujna 2017.                            
                                                                                                 Emina Šinka, prof.
                                                                                                 Ravnateljica OŠ Svete Ane u Osijeku

Foto: Glas Slavonije

*Stavov izneseni u tekstu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije osijek-online portala

 

 Najnovije