Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

RADIONICA

Kultura kritičkog razmišljanja


OSIJEK - Udruga KultAkt organizira projekt „Kultura kritičkog razmišljanja“ koji je namijenjen učenicima viših razreda srednjih škola, a održat će se tijekom tri uzastopne subote - 28. listopada, 4. studenog i 11. studenog 2017. godine.

Udruga KultAkt teži ostvarivanju društva u kojem će kultura postati potrebom svakog čovjeka. Navedeno žele postići kroz populariziranje i aktivno provođenje edukativnih projekata u kulturi koji svojom tematikom naglašavaju važnost same kulture kao načina obrazovanja, a koji su namijenjeni svim dobnim skupinama i profilima ljudi. Bogatom dosadašnjem radu svjedoče projekti „Ljetna škola kulture“, „Piknik kulturalne raznolikosti“, „Kultura zdravog života“ i drugi.

U projektu „Kultura kritičkog razmišljanja“ sudjelovat će učenici škola suradnica: III. gimnazije Osijek i Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića. Osim škola, kao suradnici na projektu sudjeluju i Državni arhiv u Osijeku, Hrvatska udruga nastavnika povijesti, Hrvatska Mensa te Knjižara Nova.

Iz Udruge KultAkt poručuju kako je kritičko razmišljanje jedno od najšire primjenjivih vještina, a njihov stav odražava moto projekta: „Jedan ključ, bezbroj primjena“. Nadodaju kako ovim projektom žele osposobiti mlade temeljnim alatima i metodama kritičkog razmišljanja i mogućnostima njihovih primjena u svakodnevnim situacijama. Rezultat toga bit će svjesno i sustavno primjenjivanje kritičkog razmišljanja čime povremena i katkad destruktivna kritika, prerasta u konstruktivnu kulturu kritičkog razmišljanja.

RADIONICE:
28. listopada 2017. u trajanju od 10:00 – 14:00
Mjesto održavanja: Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića,
•    Nikica Torbica, prof.: Je li kritika isto što i kritičko razmišljanje?
•    mr.sc. Danijel Jelaš: Izvori kao temelj kritičke misli.

4. studenoga 2017. u trajanju od 10:00 – 14:00
Mjesto održavanja: III. gimnazija Osijek
•    Marija Bučanović, prof.: Povijest kritičke misli.
•    Vedran Ristić, prof.: Logičke pogreške u argumentaciji i kako ih izbjeći.

11. studenoga 2017. u trajanju od 10:00 – 14:00
Mjesto održavanja: Knjižara Nova
•    Tonka Delić, prof.: Medijska pismenost.
•    Nikica Torbica, prof.: Mogućnosti primjene kritičkog razmišljanja u svakodnevnom životu.

Izvor:  KultAkt
 Najnovije