Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

EVIDENCIJA BICIKALA

Evidencija bicikala nastavlja se 29. lipnja na Jugu 2


Projekt evidencije bickala nastavlja se 29. lipnja na Jugu 2 u prostoru gradske četvrti u Srijemskoj 124a. Volonteri udruge nalazit će se ondje od 9 do 13 sati. 

Oni koji žele evidentirati svoj bicikl najprije moraju popuniti evidencijski list putem kojeg će se bicikl upisati u postojeću bazu podataka, te nakon toga dobiti iskaznicu i naljepnicu. 

Projekt je već prošao nekoliko gradskih četvrti a nakon Juga 2 nastavlja se 13. srpnja u GČ Gornji grad, 7. rujna GČ Novi grad i 14. rujna u GČ Industrijska četvrt. 

Podsjetit ćemo da se ne radi se o evidenciji koja bi jednog dana postala registracija, u cilju bilo kakve naplate bilo kakvih davanja. Riječ je isključivo o volonterskom projektu kojeg je pokrenula i provodi udruga i kojem su podršku dale sve relevantne institucije u Osijeku.

Projektu je potporu dao Upravni odjel za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka koji je Udruzi omogućio uvid u podatke o izgrađenosti biciklističkih staza u gradu i parkiralištima za vozila za invalide, kako bi se izradila jedinstvena interaktivna karta grada Osijeka.

Besplatna i korisna evidencija

Naglasak projekta stavljen je na evidenciju bicikala, koje je potpuno besplatna i korisna, odnosi se to posebice na zaštitu od krađe. Naime u projekt je od početka uključena PU osječko-baranjska kojoj će evidencija olakšati pronalazak ukradenih bicikala.

Bicikli upisani u evidenciju dobit će svoj evidencijski broj a vlasnik karticu s podacima. Ta kartica potom će služiti kao dokaz o vlasništvu u slučaju krađe bicikla a policiji će znatno olakšati pronalazak bicikla, te pronalazak vlasnika u slučaju da je bicikl pronađen a vlasnik mu je nepoznat.

Baza podataka radi lakšeg pronalaska u slučaju krađe

Evidentirani bicikli, zajedno sa svojim podacima te četiri fotografije nalazit će se u bazi podataka na internetu gdje će im policija moći pristupiti putem serijskog broja. Jedan od znakova raspoznavanja takvih bicikala biti će naljepnica s grbom Grada Osijeka ne kojoj će pisati "bicikl je evidentiran".

Evidencija je dakle besplatna i jednostavna, a velikom interesu za ovu akciju svjedoči podatak kako je evidencijske listove popunilo već tisuću Osječana.

OsBickli.com - sve informacije za bicikliste na jednom mjestu

S radom je započela web stranica OsBicikli.com, zamišljena kao osječko web središte za sve vlasnike bicikala.

Na web stranici www.OSBicikli.com mogu se pronaći informacije o projektu evidencije, pronaći evidencijski list, karta biciklističkih staza, raspored akcija, vijesti i zanimljivosti te kontakt podaci. Svi koji su se već upisali u evidenciju na web stranici putem svog OIB-a mogu provjeriti upis u evidenciju.

Na stranici će se nalaziti podaci o ovlaštenim serviserima bicikala, trgovinama i sve druge informacije važne za bicikliste na području Osijeka a sadržaj će se popunjavati s vremenom.

Uz web stranicu www.OSBickli.com projekt ima i svoju Facebook stranicu www.facebook.com/OS.bicikliNajnovije