Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

EXTREME TEAM OSIJEK

Klub ekstremnih športova ETO Osijek


Klub "ETO" (Extreme Team Osijek) je osnovan u 12. mjesecu 2005. a klubske prostorije se nalaze u ulici Martina Divalta 132 u kojima se redovito održavaju stručna usavršavanja i predavanja. Klub posjeduje 2 kompleta sportsko-letačke opreme, klubsko vozilo, specijalni uređaj "vitlo" za podizanje pilota parajedrilice sa zemlje, paramotor i ostalo.

Letenje se uglavnom održava na sportskom aerodromu Osijek kojim gospodari "AK Osijek" i u kojem je također od istih članova osnovana i parajedriličarska sekcija. Polijetanje se vrši uz pomoć specijalnog uređaja-vitla sa kojim do sada klub ima preko 1.000 uspješnih evidentiranih polijetanja i zasigurno je jedan od rijetkih PG klubova u Hrvatskoj koji ima ovoliko iskustvo u ovom načinu polijetanja. Rekord kluba u visini otkačivanja je 959 m AGL, a ove godine se planira oboriti rekord od 1.000 m! Klub posjeduje i svoje brdsko poletište na lokaciji u Baranji, na "Banovoj kosi" iznad sela Popovac, sa visinskom razlikom od 104 m i sjevero-zapadnom orijentacijom vjetra. Visinski letovi se često rade u Baranji, između lokacija Jasenovac-Sokolovac-Mirkovac.

Slavonija ima izuzetan termički potencijal za jedrenje, osobito u proljetnom periodu kada su baze oblaka do kojih se uspinje parajedrilica preko 3.000 m i tada se satima jedri te rade preleti preko 40 km i ostaje satima u zraku. ETO-vci često idu na letenje u obližnju Mađarsku, na brdo pokraj mjesta Villany i tamo sa Mađarskim kolegama satima uživaju u ovom jedinstvenom sportu. Također, klub ETO je do sada obišao terene u Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji, BiH, a kod nas je letio na većini terena kojih je preko 20-tak. Od sredine 2007. godine u klubu se leti i paramotorom.

Klub je uspješno napravio međunarodnu letačku manifestaciju "Dani otvorenog neba" koja će svake godine biti tradicija i okupljat će zaljubljenike ovog sporta iz cijelog svijeta.

Svi zainteresirani za ovaj sport mogu vas kontaktirati, a ako se odvaže mogu i poletjeti sa vama u tandem letjelici i osjetiti čari ovog sporta.


Klub ekstremnih športova "ETO" Osijek
Martina Divalta 164 A
31000 Osijek
info@etosijek.hrw
www.etosijek.hr

 Najnovije