Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

DOM TEHNIKE

Ljeto u Domu tehnike: radionica Sally Ride EarthKAM


OSIJEK - Kao rezultat suradnje između ZTK Grada Osijeka, Centra tehničke kulture Osijek i World Space Week Hrvatska organizirana je radionica za djecu uzrasta 5. - 8. razreda osnovne škole i 1. - 4. razreda srednje škole, pod nazivom Sally Ride EarthKAM.

Ova dodatna radionica 12. Ljeta u Domu tehnike je održana u prostoru Doma tehnike. Polaznici su upoznali Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), upoznali su misije Sally Ride EarthKAM, kako se prijaviti na misiju, kako zadati snimanje fotografija sa ISS-a, kako odrediti orbite, vrijeme i koordinate, te su dobili pisane upute i određeni broj kodova koje su mogli iskoristiti za zadavanje fotografija od svoje kuće.

Na radionici je sudjelovalo 20 djece osnovnoškolskog uzrasta. U vrijeme trajanja misije zadano je 24 fotografije, od toga je 13 uspješno obrađeno. Na žalost, zbog tehničkih problema na vezi između kontrolnog centra i Međunarodne svemirske postaje, ostali zahtjevi nisu prebačeni na vrijeme pa slike nisu napravljene. Kontrolni centar misije u Houstonu nam je poslao ispriku. Slike koje su obrađene uspješno smo povukli i dostupne su za pregledavanje na stranicama Sally Ride EarthKAM projekta.

Voditelji radionice su bili Nataša Bek, nacionalni koordinator World Space Week Asocijacije za Hrvatsku i Goran Nikolašević, WSWA National Coordinator Relationship Manager.

 Najnovije