Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

KRALJICA SVIH KAVA

Jamaica Bblue Mountain - kraljica svih kava


OSIJEK - Za sve prave kavoljupce donosimo priču o jednoj od najcjenjenijih kava na svijetu. Koliko u tome ima istine, možete provjeriti u našem gradu, posjetivši Coffe shop "Miris kave".
 
Kad se priča o dobroj kavi onda se uvijek čuju i riječi Jamaica Blue Mountain, koja je ujedno i jedna od najskupljih kava na svijetu. No, što se to skriva  pod tim nazivom? Zbog čega je ta kava tako posebna?

Možda jer tu kavu pije James Bond u romanima Iana Fleminga? Ili jer James Bonda glumi Sean Connery koji je i sam fan tih zrna? Zanimljivo je i da je  japanski car možda najveći fan Blue Mountain zrna. Do 90% uroda (berbe) prodaje se u Japan. U gurmanskim lokalima u Tokiju zna se plaćati i do 15 eura po šalici!

Gdje i kako točno ta kava raste? Klima u Blue Mountinu na Jamajci je tropska i promjene u temperaturama skoro da i nema. Ta specijalna klima s permanentanim kišama i maglom, uz niske temperature, omogućuje bobicama kave da znatno sporije rastu nego u drugim regijama. Od cvjetanja do berbe, kavi u Blue Mountinu treba doslovce deset mjeseci da sazrije. Kroz to dugo razdoblje sazrijevanja nastaju specifične, blaže i bogate arome.  

Kako je sve počelo? Davne 1728. godine tadašnji guverner Jamajke, Sir Nocholas Lawes, donio je više mladih stabala arabike i sjemenja iz Martinique. Prve su sjemenke posađene u St. Andrewsu, na rubu Blue Mountaina. Tri stotine godina kasnje ta je kava jedna od najtraženijih na svijetu.

Kava se baš kao i vino može pohvaliti velikom raznolikošću okusa. Kava Arabica, izvorno uvezena iz Martiniqua u 18. stoljeću, uzgaja se na najvišim planinskim predjelima. Skladno raspoređena na terasastim područjima kultiviranim plodnom zemljom, navodnjava se najčišćom riječnom vodom, a sjenu joj pružaju stabla avokada i banana.

Coffee Shop "Mirisi kave" u Osijeku je trenutno jedini objekt u Hrvatskoj i široj regiji koji nudi Jamaicu Blue Montan kavu. Od ponedeljka 6. listopada do subote 11. studenoga ovu kavu po promotivnoj cijeni od 20 kn za šalicu možete kušati u Gundulićevoj 30 (Blok centar).

 Najnovije