Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

ADVENT U OSIJEKU

Božićno selo u Tvrđi 06. do 24. prosinca


OSIIJEK - Omiljeni hrvatski meterolog Milan Sijerković  pridružio se ekipi „adventa u osijeku“, pridružite se i vi, jer samo će na taj nači oživiti Božić kakav je nekad bio.

Organizatori „Adventa u Osijeku“ ovih dana dobili su jedno veliko pojačanje jer će u adventskoj i predbožićnoj manifestaciji koja će se tijekom prosinca održati u najvećem slavonskom gradu aktivno sudjelovati i Milan Sijerković, zasigurno najpoznatiji i najomiljeniji hrvatski meterolog!
           
Živuća meterološka legenda rado se odazvala pozivu suorganizatora „Adventa u Osijeku“, Agencije Luminis, a njegov angažman dogovoren je i sa Sijerkovićevom sadašnjom matičnom kućom, Novom TV. U sklopu „Božićnog sela“ ili „Adventa u Tvrđi“ - koji će od 6. do 24. prosinca biti središnji blagdanski događaj na čarobnom i posebno uređenom Trgu sv. Trojstva u Tvrđi - u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom Osijek u jednom prostoru na Trgu 13. prosinca, na blagdan sv. Lucije, bit će zasijana božićna pšenica. Od navedenoga datuma zaključno s Badnjakom Sijerković će osječku i hrvatsku javnost na nekoliko načina – putem pismenih priopćenja, bloga, objava na službenoj Facebook stranici događaja i istaknutih pisanih objava na licu mjesta, u Tvrđi – svakoga dana upoznavati s pučkim izrekama i tradicionalnim običajima i shvaćanjima vezanima uz Advent i Božić.

„Organizatorima iz Luminisa zahvaljujem se na pozivu i radujem se što ću biti dio 'Adventa u Osijeku'. Vjerujem da će informacije i zanimljivosti koje sam prikupio posljednjih desetljeća doprinijeti da se šira hrvatska javnost upozna s duhom i tradicijom slavljenja Adventa i Božića u Hrvatskoj, naravno i Slavoniji i Baranji“, izjavio je Sijerković. Njegovo priključivanje iznimno raduje i organizatore „Adventa u Osijeku“ jer su upravo duh i tradicija na prvom mjestu razloga zbog kojega se odlučili pripremiti ovu osječku adventsku manifestaciju.
 
Milan Sijerković samo je jedno od imena poznatih osječkoj i/li hrvatskoj javnosti koja će na različite načine sudjelovati u „Adventu u Osijeku“. Organizatori iz Luminisa i Turističke zajednice grada Osijeka, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, u suradnji s nizom institucija, ustanova i pojedinaca, posljednjih tjedana s veseljem i radošću pripremaju mnoge sadržaje čiji je zajednički slogan "Oživimo Božić kakav je nekad bio". Osnovni je cilj građanima Osijeka i okolice, ali i Slavonije i Baranje, te posjetiteljima konačno i u najvećem slavonskom gradu tijekom posljednjeg i najljepšeg mjeseca u godini pružiti ugođaj topline, smijeha i pjesme, atmosferu svjetlucavog Adventa i Božića, s mirisom cimeta, kolača i kuhanoga vina. U tu svrhu priprema se niz zanimljivih i atraktivnih sadržaja, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena.

S obzirom da „Advent u Osijeku“, prema ideji Turističke zajednice grada Osijeka, objedinjava i mnoga događanja i sadržaje tijekom cijeloga mjeseca prosinca koji su već poznati građanima i/li tradicionalni, njegov neslužbeni početak u ponedjeljak, 1. prosinca, označit će početak prometovanja posebno ukrašenog Božićnog tramvaja GPP-a. Službeno otvaranje manifestacije pak zakazano je u subotu, 6. prosinca, na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi, kada će se u poslijepodnevnim i večernjim satima održati bogat program. 

TZGO i LUMINIS
Tekst: Tomislav LevakNajnovije