Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

IVICA FEKETE

Dokumentarni film „Osijek – grad ponosa, Ivica Fekete“


OSIJEK - U spomen na lik i djelo gospodina Feketea u produkciji FILM 54 i pod režijskom palicom Borisa Šepera, a u  suradnji sa Državnim arhivom Osijek i Kino klub Mursa, snimljen je dokumentarni film „Osijek – grad ponosa, Ivica Fekete“.

Ovaj dokumentarni film  govori o velikim djelima koja je Ivica Fekete napravio za života. U filmu se pojavljuju i njegovi tadašnji najbliži suradnici: Antun Ignac, Vladimir Stanić, Vladimir Ljubanović, Veljko Prole i današnji dogradonačelnik Denis Ambruš. Svi oni govore kako je bilo surađivati i raditi sa Feketeom te kakvo nam je naslijeđe ostavio. Otkrivaju nam i njegovu ljudsku stranu, osobnost i predanost radu.

Dokumentarni film „Osijek- grad ponosa, Ivica Fekete“ posljednji je video i tonski zapis gospodina Feketea. Samo nekoliko mjeseci nakon što je snimljen razgovor sa Feketeom, skromno nas je napustio u 87. godini života. Sa puno emocija govori svom radu i zalaganju za bolji život Osijeka i njegovih stanovnika.

Koliko je velik doprinos gosp. Feketea u izgradnji našeg grada možemo vidjeti iz dijela izjave za medije gosp. Ljubanovića:
"Doima se nestvarnim, ali doista tijekom dogradonačelničkih i gradonačelničkih ovlasti Ivice Feketea izgrađena je obaloutvrda s obje strane rijeke Drave, danas simboli Osijeka pješački dravski most i Promenada, rekreacijski centar Copacabana, aerodrom Klisa, stadion Gradski vrt, strelište Pampas, sportska dvorana Zrinjevac, brojne nove osnovne škole, vrtići, domovi zdravlja, ambulante, brojni sveučilišni i fakultetski prostori, oko tisuću novih stanova godišnje. Obnovljena su pročelja brojnih zgrada. Obnovljen je i glavni gradski trg i izgrađen prostor ispod njegove razine s trgovinama i uslužnim lokalima. Modernizirane su glavne gradske prometnice, a čak trideset naselja povezano je asfaltnom cestom. Počela je dislokacija industrije izvan grada, obnova Tvrđe, izgradnja gradskog kolektora, južne obilaznice i novog sustava vodoopskrbe...".Najnovije