Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

SLAVONSKA TORTA

Podijeljeno i pojedeno 10 tisuća kriški Slavonske torte
OSIJEK - Na radost Osječana i olakšanje organizatora Slavonskom tortom večeras se zasladilo nekoliko tisuća posjetioce Božićnog sajma u Tvrđi. Prosljeđujemo vam objavu organizatora s večerašnjeg događanja.

Najslađi i najveći dar za Osječane: Podijeljeno i pojedeno 10 tisuća kriški Slavonske torte od pola tone.

Dva tjedna prije mnogima najljepšeg blagdana, Božića, večeras (četvrtak) je na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi poslužen najslađi predbožićni dar u cijeloj Hrvatskoj – dugo očekivana Slavonska torta, najveća u Hrvatskoj!
 
Od ranog jutra, na Trgu sv. Trojstva, impozantan crveni paket, dimenzija 4 x 4 metra, s velikom zlatnom vrpcom i mašnom na vrhu, mamio je poglede znatiželjnih prolaznika. Uz pljesak i ovacije nekoliko tisuća okupljenih na Adventu u Tvrđi, te izvedbe osječke skupine RitmOS na bubnjevima, otkrivena je privlačna, velika i slatka atrakcija. Podsjetimo, prvi subotnji pokušaj posluživanja goleme slastice pokvarila je kiša, stoga je prva torta podijeljena djelatnicima tvrtke Mlinar d.d. Večeras je od svježih namirnica pripremljena nova "piramida", oblikom nalik na božićnu jelku, s kuglicama za bor na vrhu i crvenom mašnom.
 
Prvu krišku izrezala je Gordana Alebić, glavna slastičarka tvrtke Mlinar d.d., po čijem je domaćem receptu torta i pripravljena. Podjela goleme slastice potrajala je čak sat i pol, tijekom čega su se okupljeni građani sladili sa čak 10 tisuća kriški Slavonske torte.
 
Cijelom događaju nazočili su osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i dogradonačelnik Vladimir Ham te osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. U popratnom kulturno-umjetničkom programu u prekrasnom ugođaju i preblagdanskom duhu brojni okupljeni posjetitelji također su uživali i u nastupima Vokalnoga sastava Akvarel, Jazz banda Argus i HKUD-a Osijek 1862, a cijeli program  vodile su mlade radijske novinarke Ana Barišin i Mirna Šmit.  
 
Za Slavonsku tortu utrošen je velik broj sastojaka: čak 2500 komada jaja, 100 kilograma pšeničnog bijelog brašna T-550, 100 kilograma šećera, 65 kilograma čokolade, 50 kilograma oraha, 25 kilograma margarina, 10 kilograma kakaa u prahu i 6 kilograma mlijeka u prahu.
 
Nakon otkrivanja i kušanja torte te kulturno-umjetničkog programa, svi zainteresirani imali su priliku u Muzeju Slavonije popratiti otvorenje prigodne izložbe "Jedan kućni Božić", na kojoj je prikazan izbor iz zbirke božićnog nakita gospođe Željke Čorak.

U Osijeku, 11. prosinca 2014. godine
Agencija Luminis
Tekst: Tomislav Levak
Video: STVNajnovije